Начало наука.бг Домакинската работа подобрява мозъка

Домакинската работа подобрява мозъка

282
0

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от „МедикълЕкспрес“.

Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора „Бейкрест“ в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат по-голям мозък, което е силен индикатор за когнитивно здраве.

„Учените вече знаят, че физическите упражнения имат положително въздействие върху мозъка, но изследването ни е първото, което показва, че същият ефект има и домакинската работа“, каза психологът Ноа Коблински, координатор на проекта в изследователския институт „Ротман“ на „Бейкрест“. Резултатите са публикувани в сп. „Би Ем Си Джериатрикс“.

В изследването учените са потърсили връзката между домакинската работа, размера на мозъка и когнитивните способности на 66 когнитивно здрави възрастни хора. Участниците в експеримента били подложени на три обстойни прегледа за обща здравна оценка, структурна мозъчна образна диагностика и оценка на когнитивните способности. Те отговаряли на въпроси за времето, което прекарват в различни дейности като подреждане, почистване от прах, готвене, пазаруване, работа на двора, домашни ремонти и други.

След анализ на данните учените установили, че възрастните хора, които прекарват повече време в къщни дейности, имат по-голям мозъчен обем, независимо от това какво физическо натоварване са понесли. Промените се наблюдавали в хипокампа, който има важна роля за паметта и ученето, и във фронталния лоб, ангажиран в много когнитивни аспекти.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук