Начало Село.бг Обвиниха пчеларите за синдрома на празния кошер

Обвиниха пчеларите за синдрома на празния кошер

231
0

Климатът е виновен за високата смъртност, твърди производителят на мед Георги Лисичков

Синдромът на празния кошер скара пчелари и експерти от Българската агенция по безопасност на храните. На 14 април тя излезе със становище, че за високата смъртност на пчелните семейства са виновни стопаните, понеже не са ги хранили добре.

Малко повече от половината пчелни семейства са загинали през зимните месеци заради липса на достатъчно хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните, пише в доклада на проверяващите от БАБХ. 6611 пчелни семейства, или около 15% от проверените, са отпаднали заради болести. За установяване на причинителя са взети над 80 проби от пчели. Те са изследвани в Националната лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. 

Официалната пресинформация гласи, че проверките през месец март са обхванали 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 15,9% от инспектираните е установена висока смъртност. Най-висока тя е в областите Кърджали, Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Георги Лисичков гледа 150 кошера от 20 години. Районът му е в землището на село Оряховица до Стара Загора. Половината му семейства за загинали тази зима. „Изведнъж държавата реши да си измие ръцете с мен и колегите и обяви, че ние сме си виновни за измирането на пчелите. Аз 20 години ги гледам, не са умирали, и изведнъж се оказа, че аз съм си виновен, че сега загиват”, обясни парадокса Лисичков.

Марица;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук