Начало закон и ред Оставиха в ареста трима грабители

Оставиха в ареста трима грабители

171
0

Врачанският окръжен съд потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо обвиняемите К. Б., П. И. и четиринадесетгодишно момче е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Тримата са обвинени в това, че в съучастие, на 6 април т.г., в село Тишевица са извършили грабеж над възрастна жена, като й отнели със сила 11 980 лв.

И тримата обвиняеми, заедно с техните защитници, са останали недоволни от постановената мярка „задържане под стража“ на първоинстанционния съд и са подали частни жалби с искане за отмяната на постановеното определение и за вземане на по-лека мярка за неотклонение. За да потвърди най-строгата мярка за неотклонение, тройният състав на Окръжен съд – Враца приема, че събраните на този начален етап от разследването доказателства са напълно достатъчни, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите към престъплението. Въззивният съд споделя и довода на първостепенния съд за наличието на реална опасност тримата обвиняеми да извършат престъпление, ако по отношение на тях се прилага по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража”, като по отношение на непълнолетния случаят покрива критериите за „изключителност“ по смисъла на закона.

Съдът приема, че за тримата няма опасност да се укрият, но това не е основание за смекчаване на мярката им за неотклонение, тъй като двете опасности от укриване или извършване на престъпление са предвидени в условията на алтернативност и за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда е достатъчно съществуването на една от тях. Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Радио Видин;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук