Начало образование.бг Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

313
0

Графични таблети и материали за рисуване за близо две хиляди лева получават като дарение даровити деца от социално слаби семейства от цялата страна. Те се обучават безплатно в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля.

Дарението е осигурено чрез благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“, която беше реализирана от ученици от Велико Търново. 32 даровити деца развиват талантите си в училището-пансион в Русаля.  

„Аз съм Севда, уча всички неща и съм възпитано дете, не се бия и съм на 9 години, обичам да пея. Аз съм Павлин, на 9, любимият ми предмет е български език, аз съм Габи, на 5, обичам да играя, аз съм Вики, на 9, най-любимо ми е музиката, когато порасна, искам да стана полицайка, аз съм Севда и съм на 10 години, аз съм Виолета, на 11 години от Варна, искам, когато порасна да стана археолог“, разказаха пред БНР част от учениците на училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“.

Децата с трудно детство получават подкрепа и безплатно образование от преподавателите и менторите. Ние сме планирали да започват от предучилищна група и да завършват 12-и клас при нас. Това време ни е необходимо, за да можем да преодолеем част от дефицитите, с които те идват при нас и да сложим нов морал, нови умения, нови знания, ново възпитание, което би било полезно за тях“, каза в „Преди всички“ “създателката на училището Анимари Димитрова.

Фондация „Генерал Протогеров“ дарява на училището 6 графични таблета за рисуване и много материали.

„Тези неща, които ви ги даваме сега, искаме да слушате учителката си по изобразително изкуство. Тя ще ви научи как да създавате красота и да бъдете по-добри чрез тези предмети, които ние днес ви даряваме. Бъдещето за вас ще бъде много по-добро, от колкото е в момента“, посочи пред БНР председателят на фондацията Георги Радев.

Но в основата на дарението са ученици от Велико Търново, които се включиха в кампанията на учителя по музика Добрин Пелтеков“ – „Деца рисуват за деца“: 

„Имахме 76 рисунки. Бяха продадени 49. Беше направен сайт, наистина огромна организация. Цените бяха от 20 до 150 лева. Най-малката художничка беше тригодишна. Събраната сума е 1980 лева. Ние трябва да възпитаваме нашето бъдеще, а това са децата. Трябва да ги научим на човечност, на християнски ценности, на обич, на доброта„, сподели пред БНР Пелтеков.

Частното училище по изкуствата „Димитър Екимов“ в село Русаля разчита основно на дарители, за да съществува, заяви още Анимари Димитрова:

„Едно от нещата, с които децата най-много обичат да се занимават и може би най-много показва личностната им същност, това е рисуването и приложните изкуства“.

Освен обучението по занаяти и различни видове изкуства училището в Русаля насърчава талантите си и за бъдещето им професионално развитие.  

В условията на пандемия са забавени плановете за развитие на училището.„Имаме още много неща, които трябва да строим – това си ни най-големите приоритети в момента, гимназиалният корпус и завършването на кухнята-столова, за което се борим вече 7 години и не успяваме. Намерихме много приятели, много дарители, благодарим им от сърце, поклон пред тях, но за съжаление не са достатъчно да завършим големите дела, които ни предстоят“, споделя още Анимари Димитрова. 

Политическата ситуация в страната около новия парламент не е чужда на по-големите деца в училището в Русаля. 15-годишният Веселин Симеонов от Русе, споделя, че мечтае да стане депутат:  

„Искам да променя тази държава, има много безработица, което въобще  не ми харесва. Искам да им кажа да се стегнат и да оправят страната ни“, каза още Веселин.

Снимки: Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР във Велико Търново.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук