Начало наука.бг България участва в Световната седмица на първичните имунни дефицити

България участва в Световната седмица на първичните имунни дефицити

183
0

От 22 до 29 април България се включва в провеждането на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). Глобалната инициатива е под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение.

България е участник в инициативата от 2005 г., разказа пред Радио София имунологът от Александровска болница д-р Петя Янкова.

Тя обясни, че първичните имунни дефицити се дължат на генетични дефекти, които водят до функционални нарушения в структурата на имунната система. Познатите дефекти са повече от 400.

При ПИД най-важното е ранното поставяне на диагнозата. Ако това стане навреме, ще може да се приложи ранно, съвременно лечение – трансплантация на костен мозък или имунозаместителна терапия, допълни д-р Янкова. Съществува банка, където се даряват и съхраняват стволови клетки.

Диагностиката е скъпа, изисква се модерна апаратура. За целта са обособени експертни центрове, един от които е в „Александровска“.

Сътрудничеството с международната фондация „Джефри Модел”, в която участва като консултант и проф. Елисавета Наумова (ръководител на ПИД-Експертен център и председател на Българска асоциация по клинична имунология), позволява обсъждане със специалисти от близо 80 държави.

Вече се въвежда скринингова програма, която да открива имунен дефицит при бебетата още преди поставянето на ваксини.

Семейството, в което има член с ПИД, трябва да бъде обучено, за да може да помага в лечението, да бъде и морална подкрепа, допълни още д-р Янкова.

Символично по време на Световната седмица се пускат балони с мотото на фондация „Джефри Модел” с пожелание пациентите да напуснат изолацията (балона), където болестта ги е затворила.

Тази година се предвижда и провеждане на „Пролетно училище“ за пациентите с ПИД, което ще се проведе онлайн на 23 април от 14:00 ч.

На страницата на PID Center-Bulgaria във facebook ще бъде публикувана анкетата, изготвена от специалисти. Въпросите в нея могат да помогнат за евентуално наличие на ПИД.

  • Д-р Петя Янкова е лекар с две специалности – по клинична лаборатория и по клинична имунология. От 2009г. е част от екипа на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ „Александровска“. Научните ѝ интереси са свързани с туморната имунология, имунодефицитите и органната трансплантация. Член е на Българската асоциацията по клинична имунология.

bnr.bg; rodbg

  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук