Начало Новини.бг Екоактивисти планират да посрещнат депутатите на входа на парламента

Екоактивисти планират да посрещнат депутатите на входа на парламента

135
0

С искане за зелено и справедливо възстановяване от Covid кризата екоактивисти планират да посрещнат днес депутатите на входа на Народното събрание. 

Представителите на сдруженията „За Земята“ и „Грийнпийс България“ настояват за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Те ще връчат на народните представители своите препоръки за по-добър живот в здрава околна среда.

В стратегическия документ не са заложени амбициозни цели по отношение на опазването на природата и борбата с климатичните промени, коментира Балин Балинов от „Грийнпийс България“: 

„Европейските институции казват, че Европа след Covid-19 трябва да бъде по-екологична, по-цифровизирана, по-устойчива и по-добре пригодена към днешните и бъдещите предизвикателства. Ние обаче имаме сериозното опасение, че българският план за възстановяване и устойчивост не покрива тези критерии“.

Част от критиките на природозащитниците са насочени към бъдещите енергийни проекти. 

„Ще се предложат проекти, които да увеличат използването на изкопаем газ в индустрията. Подозираме, че той ще се наложи като алтернатива и в домакинствата. Оптималният вариант е директно да преминем към възобновяеми източници на енергия и към възможността хората сами да произвеждат енергията, от която имат нужда“.

Препоръките на екоактивистите са събрани в доклада „Завръщане в бъдещето“.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук