Начало Култура.бг Фолклор.бг През май в Хасково ще се проведе Националният събор на народното творчество...

През май в Хасково ще се проведе Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“

284
0

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. Форумът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. Той е носител на отличието „Златна роза“ от Министерството на туризма в категория „Духът на България“.


Град Хасково. Китна Тракия пее и танцува.През 2021 г. предстои да се проведе 55-тото издание на „Китна Тракия пее и танцува“. Това ще стане в първоначалния двудневен формат на 15 и 16 май.

На 15 май (събота) ще може да се включат самодейните творци, като проявата ще има конкурсен характер. Участие ще вземат любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: певчески групи; танцови групи; ансамбли; индивидуални изпълнители и народни обичаи.

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория Община Хасково ще присъди златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници ще получат грамоти.

Участието в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде зачетено и за явяване на етап от VI Национален преглед на фолклорните ансамбли от Националната секция за България на CIOFF.

Вторият ден на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде наситен с изпълнения на професионални ансамбли за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде поставен акцент върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи.

Предвид развитието на епидемичната обстановка и въведените противоепидемични мерки, Община Хасково си запазва правото, до 10 дни преди провеждане на събитието, да промени периода и условията на провеждане на събора, за което участниците ще бъдат уведомени, предупреждават от местната общинска администрация.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук