Начало образование.бг Първата гимназия във Велинград има вековна история

Първата гимназия във Велинград има вековна история

204
0

Преди 100 години една отколешна мечта на населението от Чепинското корито става факт – отваря врати първото средно училище в района.
През годините Училище „Васил Левски” се утвърждава като едно от най-престижните учебни заведения в региона. Вълнуващи са фактите и събитията от живота му, завидни са постиженията за 100 годишния път. Така юбилеят, който предстои да отбележим през 2022г., е време на разцвет, здрави традиции и новости в образованието на младите хора, в разгръщането на техния потенциал, в израстването им като достойни българи и граждани на света.

Първата гимназия във Велинград има вековна историяНовиниИнформация


Началото е септември 1922г., когато със заповед №3472 на Министерството на народното просвещение се открива Смесено непълно реално училище с директор Димитър Хр. Димитров.
Училищната сграда се оказва тясна да побере всички ученици и се налага построяването на нова. На 24 юли 1938г. с тържествен водосвет се полага основният камък на новата училищна сграда, която се открива на 18 септември 1939г.
Редят се години на усилен труд от страна на учителите и обществеността за изграждането на Гимназията като авторитетно учебно заведение, в което учещите се получават солидна подготовка и през септември 1942г. със заповед № 3434 на Министерството на просвещението се обявява за Климатическа гимназия, единствена в страната.

Първата гимназия във Велинград има вековна историяНовиниИнформация


По предложение на директора Радослав Мутафчиев през 1945 г. за патрон на гимназията е избран Васил Левски.
От 1949г. към гимназията се разкриват и паралелки с двегодишен курс на обучение за начални учители. След завършването на тези паралелки голяма част от възпитаниците на училището започват да работят като начални учители из цялото Чепинско корито и отдават своя живот на педагогическата професия.
След поредната образователна реформа през 1981 г. училището се преобразува в ЕСПУ с ученици от І до ХІ клас и се премества в нова модерна сграда, в която и сега продължава обучението, а от 1990г. училището вече е СОУ.
През 1992г., след успешно положени изпити по математика и БЕЛ, е сформирана първата паралелка с интензивно изучаване на английски език. Първи преподаватели в нея са Мария Кутрянска, Таня Захова и Джеймс Уудфорд. Интересът към езиковото обучение е голям – повече от 1200 ученици са завършили езиковите паралелки, а в момента се обучават 240 ученици.
С благодарност можем да споменем имената на всички директори, които са работили и допринесли за развитието на училището: Димитър Хр. Димитров, Иван Ачев, Петко Захов, Радослав Мутафчиев, Йордан Янков, Иван Дивизиев, Спаска Пеева, Кирил Велев, Атанас Фурнаджиев, Неджат Кехайов, Мария Янчева и от 2000 година – Емил Моллов.
В продължение на един век училището играе важна роля за интелектуалното развитие на Велинград и региона. Авторитетът му се изгражда не само от професионализма на неговите преподаватели, но и от успехите на неговите възпитаници. Фактът, че Гимназията е дала на България много видни общественици, учени, инженери, лекари, дейци на културата и професионалисти в различни области, сам по себе си говори за наложения висок стандарт в образованието и обучението на младото поколение.
За 100 години завършват образованието си повече от 12 000 души.
Днес в училището се осъществява прием след VІІ клас в паралелки с профилирано обучение: Хуманитарни науки с интензивно изучаване на английски език, Природни науки с интензивно изучаване на английски език и Софтуерни и хардуерни науки с интензивно изучаване на английски език.
От 2017 г. Средно училище „Васил Левски” е обявено за иновативно, разполага с отлична материално-техническа база. Училището работи в добро сътрудничество и взаимодействие с редица НПО и фондации.
Учителската професионална общност е амбицирана и работи за повишаване на своята квалификация. Учителите се стремят да развиват у учениците чувства на гордост, родолюбие и човеколюбие. Затова нашите възпитаници са будни, отговорни, изобретателни и интелигентни млади хора, които се реализират успешно в живота.
Направената равносметка на изминалия път ни дава надеждата, че няма да спре да се развива новаторският дух на училището. В тези години на преход и преосмисляне на ценностите едно е важно за всички нас: да продължим традициите и в същото време да бъдем в крак с изискванията на времето. Иновативно СУ „Васил Левски” ще продължава да изпълнява своята просветна мисия, да възпитава достойни и честни хора, които отстояват и развиват най-доброто, научено от тях в училище и да издигат авторитета му в национален мащаб.

Първата гимназия във Велинград има вековна историяНовиниИнформация


*Автор: Емил Моллов,
Директор на Иновативно СУ „Васил Левски“ Велинград

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук