Начало Новини.бг Следизборно природният газ поскъпва драстично

Следизборно природният газ поскъпва драстично

188
0

Две седмици и половина след изборите държавата най-сетне даде „зелена светлина“ на „Булгаргаз“ да поиска от енергийния регулатор по-висока цена на природния газ за април със значителните 17%.

Според искането на държавния доставчик синьото гориво трябва да струва 33 лева и 38 стотинки за мегаватчас без такси и налози през този месец. Това става със закъснение от 19 дни, тъй като малко преди парламентарните избори Министерството на енергетиката назначи проверка на газовата компания, която тогава изчисли, че е необходимо поскъпване от около 13%. От страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) тогава бе констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от „Булгаргаз“ ЕАД разходи за доставка на природен газ. Вследствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за април 2021 г. бе намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход и енергийното министерство започна проверка на дружеството. Тя не установи нарушения и „Булгаргаз“ актуализира и в понеделник  внесе своето заявление за поскъпване на газа. То предвижда през текущия месец поскъпването на синьото гориво да е близо 17 на сто, предаде БНР. Като причина се посочва продължаващата тенденция на увеличение на цените на европейските борси, като у нас цената остава под средната за Европа.

Тактиката на правителството за дълги проверки при повишаващи се значително цени на газа не е нова. Подобна ситуация се получи в началото на септември миналата година, когато в условията на антиправителствени протести енергийният министър Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа с 20%. Тогава също бе извършена проверка и нямаше цена на газа близо две седмици. Това доведе до хаос с фактурирането на продадените от „Булгаргаз“ количества газ. В крайна сметка Петкова се увери, че изчисленията на подопечното й дружество са наред и цената бе повишена. Предвижда се регулаторът да утвърди цените днес.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук