Начало Доктор.бг Ген. Мутафчийски стресна България: Не бързайте да се радвате, голяма опасност виси...

Ген. Мутафчийски стресна България: Не бързайте да се радвате, голяма опасност виси над главите ни!

321
0

Не бива да се сваля бдителността въпреки добрите тенденции. На 2-седмична база имаме намаление около 40%. на едноседмична база имаме около 25% намаление. Това каза генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски на брифинг на НОЩ.

Наистина има стръмно спадане, но то няма да е до безкрай, а най-вероятно до другата седмица. При починалите на 100 000 се пречупи пикът и сега смъртността е 26 на 100 хил., увери той. 

По думите му задържането в интензивните клиники е изключително тревожно. 

Като казах другата седмица, имах превдид, че, ако спада заболяемостта, то другата седмица ще посрещнем покачването на заболеваемостта с много пълни болници. Миналия път имахме резерв от легла повече от 80% по данни, изнесени от проф. Ангелов, заяви ген. Мутафчийски.

Във връзка с настъпващите празници бдителността трябва да е много повишена. Нищо не е свършило. Знаете, че през летния сезон пандемията се развиваше с много сериозни размери, така че не виждам причина да се успокояваме, че идва лятото, каза той.

Миналото лято помните, че бележихме високи скокове. Надеждата е във ваксината, което е безспорно, добави ген. Мутафчийски.

Китай и Виетнам не допуснаха разпространението на К-19 в страните си и може би това е най-правилната тактика, мисля го и до днес. Така или иначе това е пропусната възможност и трябва да гледаме новите възможности, а те несъмнено са ваксините, увери той.

И изтъкна: „Онзи ден в Англия имаше само 4 починали, а ние имахме над 200. Те имат няколко десетки милиони ваксинирани. В Израел има 0 новозаразени и 0 нови смъртни случаи. Това мисля, че е достатъчно сериозен аргумент за ползата от ваксинацията. Те дадоха невероятен пример на света“.

Желая весели празници на всички, но нека бъдат и отговорни. Да не забравяме каква опасност виси над главите ни, заключи ген. Мутафчийски.

blitz.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук