Начало Доктор.бг Щабът: Да не изпуснем положението по празниците

Щабът: Да не изпуснем положението по празниците

173
0

България излиза от третата вълна на COVID-19, но има реална опасност да изпуснем ситуацията, ако не спазваме мерките по време на предстоящите майски и великденски празници. Това бе посланието от брифинга на здравните власти, свързан с епидемичната обстановка.

Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел, нямаме нито една колона с червен цвят на графиката на заболеваемостта, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той няколко пъти похвали мерките и решенията на властта. Според него те са били разумни, дисциплинирани и логични. България, по думите му, скоро ще се превърне в пример за постигане на резултати, които не успяха да постигнат много други страни.

Ангелов благодари на всички българи, които спазват мерките. Благодари и на НОЩ, затова че през цялото време не е остъпвал от медицинските факти. Министърът и другите членове на щаба говориха като за последно, най-вероятно очакват, че парламентът ще сформима нов състав на НОЩ още в следващите дни.

За последното денонощие 2004 са новите случаи или 14,1% от изследваните проби. 274 са новопостъпилите в болница. 8 435 са общо настанените в лечебни заведения. 786 от тях са в интензивни структури. Има задържане на пациентите в интензивни структури, отчита се, че има по-тежко прекарване на вируса при третата вълна.

100 са починалите за последното денонощие. 15 618 са жертвите от началото на пандемията.

За да удържим постигнатото, има две задължителни условия – да продължим и да запазим темпа на ваксинацията, каза Ангелов. Днес ще има заседание на ваксинационния щаб, за да се реши дали стартира ваксинацията с препарата на Янсен. Може би ще се отворят отново зелени коридори, паралелно с ваксинацията, която се извършва от личните лекари. 

Задължително е да се продължат противоепидемичтите мерки -носененето на маски, избягване на струпване на хора на едно място, каза министърът в оставка. И добави – „Тази победа е крехка. Тя се дължи на усилията на всички български лекари“.

Ангелов призова да спазваме мерките още поне месец-два, докато постигнем групов имунитет. Най-рано това може да стане в края на юни, но всичко зависи темпа на ваксинация, каза още здравният министър.

Оставаме на второ място по смъртност в ЕС и на трето на Балканите, отчете доц. Ангел Кунчев. В страната продължава спада на заболеваемост във всички области. Но все още има райони с над 500 на 100 000 души, отбеляза главния държавен здравен инспектор. По думите му, кривата на смъртността също леко е започнала да спада.

Той обаче предупреди, че ако допуснем неспазване на мерките по време на предстоящите майски и великденски празници. Защото, тенденцията все още е крехка. На същото мнение е и началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. Той отбеляза, че все още е тревожен фактът, че не спада броят на настанените в интензивни структури. Нищо не е свършило, бдителността трябва да е голяма, подчерта той. Да не се успокояваме, че идва лято.

Надеждата е във ваксината, убеден е проф. Мутафчийски. Той даде само няколко примера за това – във Великобритания пред ден са обявили само четири смъртни случая. В Израел няма нито един новозаразен и нито един докладван смъртен случай. Тези две държави ускориха ваксинацията и вече достигнаха колективен имунитет.

Желая весели празници, бъдете отговорни, призова Мутафчийски.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук