Начало Новини.бг Жители на „Бояна“: Да спре строежът на спортен комплекс върху единственото игрище...

Жители на „Бояна“: Да спре строежът на спортен комплекс върху единственото игрище за децата

214
0

Жители на кв. „Бояна“ в София протестираха заради намеренията на Столичната община да отдаде под наем единственото спортно игрище на открито в района.

Теренът е общинска собственост, а на мястото на зеления терен се предвижда частен инвеститор да изгради спортен комплекс. Наемът е за срок от 10 години, а жителите на „Бояна“ се притесняват, че след построяването на комплекса няма да могат да спортуват свободно, тъй като ползването на игрището ще се заплаща.

В писмо до редица институции – до Общинския съвет, до главния архитект, до ДНСК – те настояват за незабавно спиране на заповедта на кмета Йорданка Фандъкова, одобряваща договора за наем и за неговото прекратяване.

Футболното игрище в „Бояна“, или стадион „Кривуля“, както го наричат местните, се намира в местността „Гърдова глава“. От около седмица насам той е ограден и те предприемат протестни действия. Според тях в квартала и без това няма достатъчно детски и спортни площадки, а това е единственото място, където децата могат да играят футбол свободно.

Намеренията на Общината да отдаде терена под наем датират още от 2019 г., тогава гражданите подават жалба срещу строежа върху стадиона, но надеждите им, че ще успеят да го запазят, биват попарени преди няколко дни, когато виждат оградата около зелената площ. На мястото се предвижда изграждането на спортен комплекс, а инвеститорът е футболистът Даниел Боримиров.

„Разговор по казуса между Общината и гражданите обаче така и не са проведе“, каза пред БНР Апрахам Асланян от инициативния комитет за запазване на пространството.

„Липсва каквато и да е прозрачност и информираност на обществото по отношение на казуса“, каза още той.

Проектът на инвеститора предвижда на мястото да бъдат изградени три мини игрища за футбол и три тенис корта. Но най-голямото притеснение на жителите на „Бояна“ е, че веднъж застроен, след години статутът на терена би могъл да бъде променен.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук