Начало Култура.бг Традиции.бг На 23 април имен ден празнуват…

На 23 април имен ден празнуват…

792
0

На 23 април имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо.
 

Александра е едно от имената на гръцката богиня Хера.

Александра е четвъртото най-често използвано име за родените в България момичета през 2007-2009 година 

Покровителка на воините (гръцки). От старогръцки произход и означава „защитник на мъжете“. Едно от имената на гръцката богиня Хера. Александра празнува имен ден на 30 август: деня на Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски. Празнува също на деня на св.мчца царица Александра – 23 април, а също и на 23 ноември.

1. Името Александра е гръцко и означава покровителка на войните.

2. Енергията, което носи, е на силна воля, самостоятелност и целеустременост.

3. Жените с това име са склонни към арогантност и физическо насилие.

4. При тях е много важно влиянието на родителите са изграждане на характера им.

5. Те притежават изключителна сила и уникален чар.

6. Най-добра кариера градят в сферата на икономиката.

Малцина са тези, които знаят, че Александра празнува и през април. Повечето знаят, че празникът им е през ноември. 

На 23 ноември православната църква почита паметта на Св. Александър Невски. На този ден Александър и Александра имат за втори път в годината имен ден (първият е на 30 август).

Александър Невски е патрон на патриаршеската катедрала Александър Невски в София. Частица от неговите мощи се съхранява под купола на храм-паметника.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От битката при река Нева идва и името му – Александър Невски.

В последствие Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Александър бил истински воин както на бойното поле, така и във вярата си в Бога. От там идва и значението на името Александър – защитник на мъжете, защитник на вярата, воин на вярата.

petel.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук