Начало образование.бг Близо 50 деца участваха в ученическа олимпиада по религия

Близо 50 деца участваха в ученическа олимпиада по религия

193
0

25 ученици от Средно училище „Вела Благоева“ във Велико Търново и 22-ма от връстниците им от Основно училище „Васил Левски“ в Разград се явиха на първата ученическа олимпиада по религия. За един астрономически час децата отговаряха на 15 тестови въпроса за християнските празници и основни богословски познания и писаха кратко съчинение в отговор на духовно-нравствен въпрос, свързан с прошката. 

Участниците в ученическата олимпиада ще получат в навечерието на Възкресение Христово по едно евангелие за деца, издадено от Ловчанската митрополия.     

В часовете за занимания по интереси от тази учебна година в Средното училище „Вела Благоева“ във Велико Търново децата от началния етап изучават православие. Всеки петък по един учебен час следобед учители по български език и по история преподават религия по учебниците, одобрени от просветното министерство, разказа училищният директор Ангел Янчев: 

Ангел Янчев

Ангел Янчев„Министерството на образованието и Българската православна църква от години имат споразумение да се насърчава обучението по религии, това правим. Най-активни са учениците от трети и четвърти клас, заедно с петокласниците – около 200 ученици. Познанието на православието, на религията, на християнството е основа на възпитанието на младите българи“. 

„Аз се казвам Симеон Пламенов Симеонов, на 10 години съм. Уча религия, защото ми е интересно. Уча вярата в боговете, уча как навремето са изпълнявали своите обичаи народите“. 

„Аз съм Цветелина Красимирова Цветанова, на 10 години съм и ми е интересно да разбера защо българските празници са твърде много. Според мен Господ е добър. Обича по принцип добрите хора, лошите ги игнорира“. 

Магдалена Легкоступ (д)

Магдалена Легкоступ (д)

Религия се изучава в някои български училища от 1997 година в избираемите или факултативните часове. Формите са две – конвенционална по вероизповед и се разделя на православно християнство и ислям, поясни доц. Магдалена Легкоступ от Православния богословски факултет на Великотърновския университет, член на Експертния съвет по религия към министъра на образованието: 

„Третата нова форма, която до сега не е имало, но тя е широко разпространена в ЕС, е религия, неконфесионално обучение, където в центъра не е конкретно вероизповедание, а се представя отново традиционната религия и други религии и има повече облик на религиозна етика и религиознание.“ 

Празниците са в основата на обучението по религия в началното училище, защото те са близо до света на детето и от тях, от познатото се отива към непознатото, от конкретното към абстрактното и общото, допълва доц. Легкоступ. 

За целите на религиозното обучение в училище доц. Магдалена Легкоступ от Православния богословски факултет изтъкна: 

„Всеки един урок, независимо на какво е посветен, в основата си задължително извежда някаква добродетел. Силната страна на това обучение е религиозно-нравственото възпитание, десетте божи заповеди, почитта към родителите, не лъжи, не кради. Същевременно то учи на любов и радост“. 

Снимки: Здравка Маслянкова

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук