Начало Светът Испания обмисля отпадане на „състоянието на тревога” от 9 май

Испания обмисля отпадане на „състоянието на тревога” от 9 май

170
0

Правителството на Испания планира да премахне на 9-ти май „състоянието на тревога”, което бе въведено на 25 октомври миналата година, по време на втората вълна на пандемията. Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас най-вероятно до тогава епидемиологичната обстановка в страната ще бъде стабилизирана и затова няма да се наложи ново удължаване.

Бум на заразените в четвъртата вълна, в която се намира в момента Испания, няма да има, тъй като с напредването на ваксинацията, се овладява и броят на новите случаи, смята министър Дариас.

Според Директора на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредните ситуации (CCAES) Фернандо Симон има стабилизиране на натрупаната честота, след като в началото на миналата седмица е била 230 на 100 000 жители, а в края й е 235.

Въпреки това Испания остава близо до крайното ниво на риск по този показател, затова най-разумното решение е да продължи работата на Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който заседават заедно централното и регионалните правителства.

Премиерът Педро Санчес смята, че има достатъчно „правни инструменти“ за справяне с пандемията и след края на аларменото състояние. Ако то отпадне на 9 май, вечерният час в цялата страна се премахва, както и ограниченията в мобилността.

Регионалните правителства вече сами ще решават какви ограничителни мерки да прилагат на своя територия, но само с подкрепата на Съда. В сила ще бъде Законът за специалните мерки в областта на общественото здраве от 1986, съгласно който могат да се затварят градове, но не и цели автономни региони.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук