Начало Кухня.бг Как да сварим яйца за Великден, без да се напукат

Как да сварим яйца за Великден, без да се напукат

242
0

Сериозна драма за всяка домакиня е да й се напукат при варенето яйцата за Великден. И от една кора яйца да останат по-малко от 10 за боядисване. Как да се избегне подобна щета?

Пресните яйца са по-застрашени от напукване, затова те трябва да се престояли в хладилника поне три дни, преди варенето. Но никога не се слагат студени, директно от хладилника, в топла вода. Първо се държат два-три часа на стайна температура, след което се измиват с хладка вода и чак тогава се слагат в тенджера със студена вода, колкото да ги покрие един пръст.

Съдът за варене трябва да е с широко дъно и достатъчно голям, за да се съберат айцата, без да се притискат едно в друго. Ако няма под ръка такава тенджера, яйцата се варят на порции. Важно е като заври водата да не се блъскат едно в друго. Затова котлонът се оставя на средна степен, а не на най-висока. Бавното завиране на водата спомага яйцата да останат здрави.

Ето още няколко лесни и прости хитринки:

Една лъжица сол във водата помага за по-лесното белене на яйцата. Две-три лъжици оцет пък спомагат за по-доброто им оцветяване.

За да се застраховат допълнително, някои домакини слагат на дъното на тенжерата тензух или памучна кърпа, за да нямат досег яйцата с дъното.

Друг способ е малка дупка с безопасна игла от едната страна на суровото яйце, където обикновено се намира въздухът.

Тъй като водата се оставя бавно да заври, между 4 и 5 минути за самото варене са напълно достатъчни.

Боядисването на яйцата е строто индивидуално и зависи от наличните бои и фантазията на този, който се е заел с приятната задача.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук