Начало Село.бг Къщата с ореха – черга от спомени и мед с цветовете на...

Къщата с ореха – черга от спомени и мед с цветовете на планината

350
0

Бойко и Миглена Цвяткови и 14-годишният им син живеят в село Бистрица над София в Къщата с ореха.

„2008 г. купихме къщата от наследниците на капитана на далечни плавания Валентин Панайотов, който я беше купил от наследниците на дядо Петър каменаря. Когато купихме тая къща, за нас беше много важно да запазим тоя дух, на тия хора, на практика всеки, живеейки в нея, е оставил по нещо от себе си“, споделя Бойко Цвятков.

„Вярваме в традицията, в семейството“, описва семейния портрет той.

Затова се събрали три поколения мъже, за да разширят и довършат къщата, след като придобили имота.

„Както е било и стотици години назад – къщите са се строели от всички мъже, това е било общо дело. Един дом, едно огнище се изграждат трудно и носят духа на всички поколения, които живеят в тази къща и са живели.“

В ателието на Миглена в къщата има тъкачен стан. 

„Занаятът е познат в нашите семейства. Това вече е замиращ занаят. Имам спомен от баба ми като знания, но информацията, която съм натрупала, си е от учебния ми процес. Реших, че е нещо важно, което може да бъде запазено за бъдещите поколения“, разказва тя.

Правенето с ръце, създаването на неща, които са одухотворени от създателя, дават много повече уют и смисъл на ежедневието ни“, вярва Миглена. Затова изтъкали и „черга от спомени“, която носи духа на нейната прабаба, навремето събирала парцалчетата, които, запазени до днес, носели дори мириса на нейния сапун.

Миглена рисува върху стъкло, приготвя лютеница и сладко от сини сливи. Тя е преподавател.

Семейство Цвяткови имат малко пчелно стопанство в двора. Отглеждането на пчели е главно дело на Миглена. „Аз помагам, но не можах да навляза толкова в тази философия“, признава Бойко и допълва, че това е единственото насекомо, което е опитомено от човека, а техният мед е събрал цветовете на планината.

„За нас е много важно отношението ни към хранителните продукти, към храната като цяло. Имаме кетърингов бизнес. За съжаление пандемията тотално го унищожи, целият ни бранш е поставен в ситуация на оцеляване. На практика много от нас са приключили тази игра, скоро това ще излезе като статистика“, пояснява още Бойко Цвятков.  

„Огромно изпитание за всички, за цялата ни страна. Всички сме по някакъв начин разпънати на кръста от това голямо сътресение, което ни застигна“, казва още той.

„Ние не сме хора, които се оплакваме от трудностите. Ние сме смирени хора, които следват своя път“, изтъква Миглена Цвяткова.  

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук