Начало Култура.бг Традиции.бг На Велики вторник водата има пречистваща сила

На Велики вторник водата има пречистваща сила

176
0

Вторият ден от Страстната седмица се отбелязва като Велики вторник и според православния канон днес е ден за смирение и поучения. На този ден водата има пречистваща сила.

На Велики вторник се отслужва литургията Последование на Жениха и се пеят псалми за милост.

Според Новия завет, след като влиза в Йерусалим, Исус Христос проповядва в храма и разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господ.

Синът Божи прави и пророчества за бъдещето на Йерусалим.

В словото си той предвещава опожаряването и разрушаването на Йерусалим от римските легиони.

В притчата за десетте девици се разказва за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите носели светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници.

Светилниците символизирали телата, а елеят – милостта. На старогръцки думата милост се произнася като елей. Според стар еврейски обичай девойките е трябвало да вървят с фенери в ръце и да осветяват пътя, с който младенецът щял да стигне до техния дом.

За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне.

Велики вторник

Половината от девиците предвидливо пазели своя елей, докато другите постъпили неразумно и бързо го привършили. Така светлината на фенерите им угаснала на половината път.

На тях не им останало нищо друго, освен да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома на младоженеца, фенерите им отново светели ярко, но вече било късно. Празникът бил в разгара си, а вратата останала затворена за тях.

Поуката от притчата е, че трябва да живеем в съгласие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, отговорни и прозорливи, следвайки пътя на християнските ценности.

На днешния ден се чете и притчата за талантите, която приканва да се трудим и да усъвършенстваме дарбите, с които Бог ни е дарил.

По стар обичаи на днешния ден неомъжените девойки правят ритуал с мълчана вода. Смята се, че днес водата има пречистваща сила и затова още от изгрев слънце жените носят вода от извора до дома си.

sanovnik.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук