Начало Новини.бг Община Болярово участва в проекта „EuSave – Умни исторически селища“

Община Болярово участва в проекта „EuSave – Умни исторически селища“

226
0

Община Болярово участва в проекта „EuSave – Умни исторически селища“ рамките на проект „EuSave – Умни исторически селища“. Тя си  партнира с общини и сдружения на местни власти от Испания, Португалия, Белгия, Хърватия, Италия, Латвия и Северна Македония.

Виртуален форум събра мненията на над 250 души от осемте държави за силните и слабите страни на историческите селища, какви трябва да бъдат те. От страна на България бяха събрани 31 мнения, като най-активни са били жените на възраст от 31 до 55 години. Те представляват 71 % от участвалите в допитването. Мнението е, че историческите селища са разпознаваеми като специфични региони със своите собствени характеристики, проблеми и силен потенциал. Тези райони се нуждаят от специална политика, както на национално така и на европейско ниво. Причината е, че историческите селища изпитват проблемите, характерни за граничните райони. Тяхното съживяване минава през решаването на проблемите им и интелигентото използване на потенциала им. 

Резултатите от изследването ще послужат за изготвяне на Съвместна стратегия за мрежата от умни исторически селища, която ще бъде един от изготвените документи по проекта.

Проектът се финансира от Европейската комисия чрез програма „Европа на гражданите“ и ще се изпълнява до края на 2021 година.

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук