Начало История.бг Представят резултатите от археологическите разкопки на Червен през 2020 г.

Представят резултатите от археологическите разкопки на Червен през 2020 г.

380
0

На 28 април (сряда) от 18 ч. в зала „Княз Александър I“ на Регионален исторически музей – Русе археологът Светлана Великова ще представи резултатите от археологическите проучвания на средновековния град Червен през изминалата 2020 г.

Проучената площ обхваща 70 кв. м. и се намира по протежение на главната улица на средновековния Червен. Разкрити са зидове, които маркират дворно пространство. В неговите предели към момента са проучени останките на сграда с жилищен характер. Територията е в съседство с некропола на Църква №16, проучван през изминалите три археологически сезона.

Разкритите находки включват предмети от всекидневието – фрагментирани керамични съдове, токи, железни остриета на ножове.

Откритата през 2019 г. колективна находка от над 180 монети бе допълнена с още 10 броя, разположени в пределите на дворното пространство. Всички те принадлежат към ХІV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.

В рамките на проучената жилищна сграда бе разкрито корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири отвора за дървена конструкция над него. То притежава белезите на други подобни съоръжения от проучените жилищни квартали в средновековния Червен, едно от които се намира в Епископската резиденция, разположена в непосредствена близост.

Археологическите проучвания на средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Павликени и Сливен, както и от доброволци. Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а зам.-ръководител – Велина Жекунова. Научен консултант на разкопките е доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук