Начало Новини.бг Слабо е търсенето на пазара в Разлог

Слабо е търсенето на пазара в Разлог

157
0

Втора седмица след като е отворен пазарът за земеделска продукция и зеленчуци в Разлог, търговците се оплакват от слабо потребление. Купувачите са малко, като липсват основните потребители – възрастните, които предпочитат да пазаруват от сергиите, вместо големите магазини.

Стоката, която се предлага е на достъпни за сезона цени на домати, краставици, патладжани и и тиквички, както и разсад, но потреблението е слабо. 
Тревогата на земеделските производители е, че разсадът изсъхва бързо и ако не се продаде  в утрешния ден на друг пазар в съседен град,  ще трябва да го изхвърлят, а са вложени много ресурси – пари за семена, работа и отглеждане при специфични условия.

Според търговците на пазара, изложили продукцията си в днешния ден, причината за слабото търсене е страхът от коронавирус, но и по-ниската покупателна способност. Един от продавачите до обяд имаше оборот от около 40 лв, което е изключително малко за сезона и идващия Великден.
Продават се и домашни яйца на цени от около 30-35 ст., но и там няма голямо търсене. 

„В магазини и вериги вносните на по 20 – 25 ст. дребни и незнайно кога доставени, се харчат, а домашни от кокошки, хранени с естествени продукти, не се търсят“, гневяха се продавачите. Голяма е и тревогата им, че ситуацията е подобна и в други градове в региона – в Симитли, Бобов Дол, Дупница и дори в Сандански.

Мнозина от тях поставят искане, ако оборотът им за деня е под определен минимум, да не бъдат таксувани с пълната цена за ползваното място, а поне на половина, за да могат да се справят финансово.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук