Начало Култура.бг Традиции.бг Днес е Велика сряда! Ето какво се прави

Днес е Велика сряда! Ето какво се прави

212
0

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа.

Абсолютно е забранено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи – носи нещастие на къщата.

Не се пере, не се шие, не се тъче .

Децата пък берат здравец, правят го на китки, за да са здрави през цялата година. 

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. 

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца. След денят, посветен на притчи и беседи – Велики вторник, на Великата сряда от Страстната седмица, Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия.

Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“ После вдига чашата с червено вино и казва: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете.“ С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.

petel.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук