Начало Доктор.бг Доц. Михаил Околийски: Нарушено е доверието между хората и здравните власти относно...

Доц. Михаил Околийски: Нарушено е доверието между хората и здравните власти относно ваксините и мерките

161
0

„Изминалата година и тази продължават да бъдат трудни и показват колко сме уязвими към нововъзникнали болести, още повече когато няма правилните ваксини и медицински технологии. А когато се появиха новите ваксини, този щит срещу вируса, започнаха дискусиите кои да се ползват, кога да се ползват, но това не стана по добрия комуникационен начин за хората в България, а стана хаотично“, коментира пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България.

„Ние от СЗО винаги сме настоявали да има план за комуникация на риска, за комуникационна стратегия, която да придружава целия процес по ваксиниране и по спазването на мерките, но такъв план така и не беше развит. А това не се случва изненадващо, защото все още има родители, които не спазват и задължителния имунизационен календар за децата, който е много добър календар“, коментира още доц. Околийски.„Това се случва заради неумението на здравните власти и държавата да намерят правилния диалог с хората. В Нова Зеландия например, ваксината срещу човешкия папилома вирус се поставя и там той е почти изкоренен, а у нас тази ваксина се поставя на под 10 на сто от младите момичета, при условие, че тя почти на 100 процента предпазва от развитието на рак на шийката на матката.

Има пряка връзка между доверието на хората в Министерство на здравеопазването и властите и степента, до която хората са склонни да вземат решение дали да се ваксинират и да използват маските“, каза още доц. Околийски. Той обобщи, че у нас така и не се е направило едно структурирано усилие да се обясни коя е безопасната ваксина:
„Защото за всичките одобрени от СЗО ваксини, включително и за „АстраЗанека“, не стана ясно, че тя не е опасна, тя не застрашава живота на хората, а има установени един-два случая на тромбоемболия на един милион души. Занапред трябва да има ефективни кампании за ваксиниране, защото с идването на лятото трябва да продължим със спазването на мерките“, каза още доц. Околийски.
Започна Европейската имунизационна седмица – от 26 април – 2 май , като тази година тя ще се проведе под надслов „Ваксините ни сближават“. Европейската имунизационна седмица популяризира основното послание, че имунизацията е жизненоважна за предотвратяване на болести и защита на живота. У нас ще се проведе дискусията „Открито за ваксините”.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук