Начало Култура.бг Монография събира биографиите на българските генерали

Монография събира биографиите на българските генерали

251
0

Първата книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“ беше представена във Военноисторическия музей. Монографията е подготвена от проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова и е първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата. 

Изданието обръща поглед към личностите, поставили основата на Българската армия, към генералите – познати или малко известни, популярни или забравени, служили на България във война и в мир, стояли начело, но и споделяли трудностите с войската си, допускали грешки и обвинявани в грешки, съдени с вина и без вина, арестувани и убивани. 

„Темата за българските генерали досега не е присъствала самостоятелно в нито едно изследване. Искаме да запълним тази празнина в научната литература  и отдадем почит и уважение към тези хора, отдали важна част от своя живот на българската армия. Искахме да направим една добре осмислена поредица, в която да представим биографиите на тези хора… Когато се прочете историята на тези хора, се разбира колко общи неща имат, но и колко различни нюанси на изповядването на каузата „България“ носят в себе си“, сподели доц. Пенкова, директор на Военноисторическия музей, в предаването „12+3“. 

Първата книга съдържа биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство. Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на Българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878 – 1946 г. Цялата поредица ще обхване имената на над 500 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за народна република.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук