Начало Новини.бг Нагла провокация! Руското посолство в Скопие: България нападна Македония с фашистите

Нагла провокация! Руското посолство в Скопие: България нападна Македония с фашистите

217
0

Провокативна антибългарска публикация в туитър направи руското посолство в Северна Македония. Дипломатическата мисия обвинява в нея България, че е нападнала Македония през април 1941 г.

“Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!”, се казва в публикацията, която завършва с хаштаг #СмртНаФашизмот.

Провокацията бе определена като пореден опит за изостряне на напрежението между Скопие и София.

Последва и ответна реакция от страна на българския евродепутат Андрей Ковачев, пише „24 часа„.

“Още един пример за “изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти” политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!”, пише той в профила си във фейсбук.

“Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече”, подчертава Андрей Ковачев.

Въпреки че постът е скандален, дори 10 дена след публикуването му той не предизвика особена реакция от хората, последвали туитъра на посолството на Русия в Северна Македония. Твърдението е харесано от едва 700 души. Има обаче не малко коментари. “Не може така, ще ви се карат европейците ;)”, пише иронично потребител. Други зоват българската външна министърка в оставка Екатерина Захариева да направи коментар.

Отношенията между Скопие и София рязко се изостриха през ноември 2020 г., когато България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Посочената причина беше, че тя нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Исторически комисии от двете страни водят преговори от години, но в последно време те са в застой.

В края на март Европарламентът прие с голямо мнозинство доклад относно напредъка на Скопие по пътя към ЕС. Негов автор е българският евродепутат от групата на “Обнови Европа” Илхан Кючюк. В текста се изразява съжаление, че България и Северна Македония трябва тепърва да постигнат разбирателство по нерешените двустранни въпроси. Подчертава се и необходимостта да се гарантира, че на всички малцинства в Северна Македония е предоставена подходяща подкрепа и те живеят без сплашване и дискриминация.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук