Начало закон и ред Пътуващи „мулета” източват милиони с фалшиви BG-паспорти

Пътуващи „мулета” източват милиони с фалшиви BG-паспорти

210
0

Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на пари от интернет измами, съобщи БНТ.

   
Преди дни се разбра как норвежки бизнесмен е бил измамен с банков превод за близо 8 милиона лева към куха фирма, регистрирана в България. Оказва се, подобни измами не са прецедент. От ГДБОП успешно са блокирали над два милиона евро, преведени от компания от Нидерландия отново към сметка в България. В подобен капан всяка седмица попадат поне по две-три български фирми.

Макар и далеч от България, северноафрикански престъпни групи успяват да източат сметките и на родни бизнесмени. Разследвания на ГДБОП показват, че измамниците проследят кореспонденцията между фирмите и техните контрагенти в чужбина – когато дойде момент за плащане те изпращат фалшив имейл с нов IBAN. За целта разчитат на два сценария. „Предвид ситуацията с пандемията или предвид това, че се проверява банковата сметка, регулярната, се изисква от българската фирма да изпрати на уж дъщерна фирма в друга държава. По този начин българският бизнес се ощетява с десетки хиляди лева ежеседмично“, заяви комисар Владимир Димитров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

Информационната сигурност най-често се пробива чрез фишинг имейли или пък пиратски софтуер.

„Когато нашият имейл е попаднал в хакерска атака, те могат да манипулират данните така, че буквално на другия ден може да се събудим и собственика на моята фирма да е съвсем друго лице и моите лични данни да са затрити“, заяви Атанас Мишекопаранов, специалист поддръжка компютърни системи

При последния случай фирма превежда 42 хиляди евро към куха сметка в чужбина. От ГДБОП успяват да блокират парите преди да изчезнат, с помощта на партньорски служби и бързата реакция на собственика.

В подобен капан попада и нидерландска компания, която е подведена да изпрати в българска банка над два милиона евро. За да вземат парите, хакерите използват услугите на международни престъпни групи, които се занимават само с пране на пари. Тяхната роля е да намерят финансови мулета.

„Суми от един-два милиона евро обикновено в рамките до два-три дни се нареждат онлайн чрез онлайн банкирането на банката на 10-15 различни транша към различни дестинации. Организираната престъпна група, която ще им изпере парите – тя им взима такса от около 30-40, а често и 50 процента от цялата сума“, заяви комисар Владимир Димитров.

Използват се така наречените ,,пътуващи мулета“ – тяхната задача е да обикалят Европа и да избират държави, където лесно могат да се откриват сметки. Макар да става въпрос за хора от различни националности, оказва се, че масово в схемите се използват фалшиви български паспорти. С един паспорт се откриват няколко сметки, след това мулетата се местят в друга държава.

„Част от тях са истински български паспорти, но втората страница е преправена. Имената са на дете на две години от региона на Варна например, но е подменено ЕГН-то на истинския държател на паспорта, така че да отговаря възрастово на снимката от чуждия гражданин“, заяви комисар Владимир Димитров.

В схемите са установени и българи, които доброволно са предоставяли личните си данни за суми между 200 и 500 лв.

За да вземат парите, хакерите използват услугите на транснационални престъпни групи, които се занимават само с пране на пари. Тяхната роля е да намерят финансови мулета.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук