Начало Култура.бг Соня Йончева завладява испанската публика с поредица концерти

Соня Йончева завладява испанската публика с поредица концерти

175
0

Световноизвестното сопрано Соня Йончева завладява испанската публика с поредица концерти тези дни. Във Валенсия тя бе аплодирана с рецитала си в прочутата зала „Палау де лес артс Кралица София“. В програмата бяха включени произведения от Верди, Леонкавало, Джилда Рута, Тости, Джузепе Мартучи, Пучини и други. Испанските медии не пестят суперлативи за българката, като отбелязват, че тя е от първите световни звезди, които изнасят концерт след дългия период на пандемични ограничения и затворени зали, свързани с КОВИД-19 в Испания. На 29 април Соня Йончева за първи път ще пее сарсуела (испанска оперета) в Мадрид. „Вълнувам се, защото всеки дебют е ново предизвикателство. Но аз обичам предизвикателствата!“, споделя Соня Йончева.

Сарсуела е испански музикално-драматичен жанр, който прилича на оперета. Появява се като продължение на тонадиля, постепенно заема лидерска позиция през XIX в. Известни испански изпълнители на сарсуела през ХХ век са китаристът Андрес Сеговия и челистът Пабло Касалс. Жанрът е характерен с използването на балет и типични испански танци (хота, болеро, фанданго, пасо добле, абанера и сегидийя), както и полка, мазурка, валс, чотис или скотиш. 

Пласидо Доминго е един от най-известните изпълнители на сарсуела. Заедно със Соня Йончева той пристига в България в края на август, за да участва в музикалното събитие на годината – „Гала в София“ на площад „Св. Александър Невски“, както ДУМА писа. Все още не е ясно колко дни Доминго ще остане в столицата заедно със своята съпруга Марта Доминго. За тях и семейството на Соня Йончева е запазен седмият етаж в столичния хотел „Интерконтинентал“, където е президентският апартамент, научи ДУМА от Елица Пенова, пиар координатор на събитието. Това е второ посещение на Доминго в България след големия му концерт в зала „Арена Армеец“ преди няколко години. „България, нямам търпение да се видим в тази специална за мен година!“, се обърна към българските меломани Доминго.

Компанията на Соня Йончева „SY11“ лично се ангажира с продуцирането на концерта. Партньор в организацията на събитието е Столичната община, а „Гала в София“ е под патронажа на министъра на културата. Пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъде преобразено в концертна зала под звездите. Столичната община изготвя режим на движение в деня на концерта и работи по създаването на условия за безопасното провеждане на събитието по време на пандемия. Публиката ще бъде седяща, на съответното разстояние стол от стол. Специална сцена и осветление ще бъдат изградени пред храма. 

Соня Йончева и Пласидо Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

Билети на цени от 50 до 300 лева може да се купят в касите на Изипей или онлайн от  https://epaygo.bg/3107431516

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук