Начало Култура.бг Включиха Созопол в инициативата „Легенди без граници“

Включиха Созопол в инициативата „Легенди без граници“

166
0

Група журналисти и представители на местната власт от Одрин посетиха Созопол. Гостите разгледаха  Археологическия музей, където бяха запознати от директора  Димитър Недев с историята и археологията на града през различните епохи. Журналистите проявиха голям интерес към античната история, както и към Созополския вампир, чиято легенда е включена в специален пътеводител. След разходка в Стария град делегацията посети общинския съвет, където председателят на местния парламент Георги Пинелов ги запозна с аспекти от местното самоуправление и съвременното развитие на Созопол като туристическа дестинация. Прожектиран бе филмът „Хилядолетните тайни на Созопол“.

Турските журналисти проявиха интерес и по отношение видовeте туризъм, които Созопол предлага. Част от въпросите към председателя на общинския съвет бяха за възможността градът и общината да бъдат посещавани целогодишно. На журналистически въпрос какви други легенди, освен тази за вампира има в Созопол, Георги Пинелов отговори: “ Легендите са романтичната част от историята на Созопол, но Созопол има толкова богата история и археология, че легендите са само малка част от историческото богатство, с което ние созополчани се гордеем.“

 Ръководителят на делегацията Есрин Демир получи подарък от Георги Пинелов книгата „История на Созопол“ от проф. Божидар Димитров с послание на турски език, в което се изразява надежда, че сътрудничеството между двата народа ще продължи да се развива. Той увери, че представителите на медиите с удоволствие ще популяризират Созопол като изключително впечатляваща туристическа дестинация на Българското Черноморие.

Ръководителят на трансграничния проект „Легенди без граници“ Евгения Джорджева  изрази надежда, че безспорният туристически лидер на Южното Черноморие Созопол ще спечели нови приятели и гости от Турция.

Турската делегация посети и Етнографския музей, там разгледаха  експозициите „Бита на приморска Странджа“ и „Градския бит на Созопол“ .

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук