Начало Култура.бг Традиции.бг Обичаите на Разпети петък

Обичаите на Разпети петък

203
0

На Велики петък постът е най-строг

На Велики петък (Разпети петък) е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на цялото човечество.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – според църковната традиция днес не бива да се яде, нито да се пие, (най-ревностните застъпници на поста не пият и вода). През този петък според християнската традиция не трябва да се върши никаква работа, включително и домакинска.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие.

На Велики петък се отслужва Света литургия, защото на този ден Исус е принесъл доброволно себе си в жертва в името на спасението на всички християни. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб на Христос, на който се поставя плащаницата, с която е било обвито мъртвото му тяло след свалянето му от кръста.

Свещеникът, а след него и всички присъстващи на литургията в края на ритуала целуват кръста, Светото евангелие, а накрая и плащаницата. Поради извънредната ситуация с коронавируса, ви призоваваме да бъдете #ОтговорниВкъщи и да не ходите на църковната служба.

Вечерта плащаницата се изнася за вечерно богослужение и с нея се обикаля храмът като символично погребение на Христос. Поклонението на плащаницата продължава до събота вечер, минути преди Възкресението.

По време на вечерното богослужение се извършва символично опело на Христос пред плащаницата. След като се изнесе от храма, песнопенията продължават с обредна обиколка на храма, символизираща погребението на Исус. В края на службата плащаницата се полага в „гроба“ – в центъра на храма. Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер.

az-jenata.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук