Начало Култура.бг „Пънк Джаз“ каналът на „Аларма“ отбелязва Световния ден на джаза

„Пънк Джаз“ каналът на „Аларма“ отбелязва Световния ден на джаза

186
0

Ето, втора пандемична година преполовяваме вече и макар множество джаз фестивали да бяха отложени чак за 2022 г., много клубове да банкрутираха и почти всички световни турнета да пропаднаха, джазът не е нещо, което би изчезнало от картинката ей така. Напротив, въпреки несгодите, свързани с ежедневното оцеляване, през последните 14 месеца излязоха стотици впечатляващи нови албуми – и новозаписани, и концертни от предходни години, на които им дойде времето; и на любими класици, и на музиканти, чиито имена тепърва предстои да се чуват все по-често. А ние, ние сякаш за първи път от години имахме време, което наистина да прекараме с музиката, а не просто да я „преслушваме“ набързо, тичайки от един безсмислен корпоративен ангажимент към друг.

Едно от местата, където джазът, най-голямата музика на света, беше ежедневно с вас по време на пандемията (и продължава да бъде), е 24-часовият „Пънк Джаз“ канал, естественото музикално продължение на естетиката на предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ и фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР на страницата на Радио Бинар. „Пънк Джаз“, не само защото Джако Пасториъс и Дейвид Фюджински поставиха нещата по този начин в най-новата история на американската музика, а защото не е зле от време на време да напомняме, че тази точно музика тръгва от народа, от мръсните нощни барове, от болката, радостта, въображението и въобще – от личното изживяване на нещата, а агресивно налаганата ѝ от медиите излъскано-асансьорна версия има толкова общо с нея, колкото италианска екранизация по Новия завет с времената отпреди 2000 години.

На Световния ден на джаза музикалният канал „Пънк Джаз“ ви предлага да слушате:

• от 9 до 12 – избрани записи от новите албуми (излезли през 2021 г.) на Джейсън Моран, Джо Ловано, Аки Такасе, Юсеф Дайес, Пат Матини, Чарлс Лойд, Fire!, супергрупата Underflow (Матс Густафсон, Дейвид Гръбс, Роб Мазурек), Thumbscrew на Мери Халворсон и Тома Фуджиуара, Grandbrothers и др.

• от 13 до 15 – нов български джаз: записи на Живко Василев, Димитър Горчаков, Васил Хаджигрудев, Стефан Горанов, Росен Захариев, Димитър Бодуров, Нейко Бодуров, Михаил Иванов и др.

• от 15 до 18 – брит-джаз следобед с Шабака Хътчинс, Теон Крос, Run Logan Run, Seed Ensemble, Brass Mask, Моузес Бойд и др.

• от 19 до 21 – селекция от документални записи от концертните серии „Аларма Пънк Джаз“, „Ден Авангард“ и „Афровизия“

• от 21 до полунощ – големите майстори днес: Роско Мичъл, Маршал Алън, Евън Паркър, Петер Брьоцман, Арчи Шеп и др.

Точно в 12.00 и в 18.00 по традиция си е рубриката „Ал-Бум на седмицата“, където ще продължи да звучи новоизлезлият „Putoo Katare Yire“ („Злонамереността е бездомна“) на ганайския шаман и автор на песни Аюуне Суле, чиято музика за колого (традиционна двуструнна китара) е един от пра-пра-образите на това, което предхожда джаза в американската история, а именно – блуса.

Цветан Цветанов – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук