Начало Новини.бг Русия вкарва България в списъка си с „недружелюбните държави“

Русия вкарва България в списъка си с „недружелюбните държави“

238
0

България попадна в списъка с „недружелюбните държави“ на Русия. Това стана ясно днес, след като близкия до Кремъл телевизионен канал „Россия 1“ изнесе информацията кои точно страни попадат в него.

Към момента списъкът все още се изготвя и тепърва трябва да бъде приет официално от правителството.

Освен България в листа попадат още САЩ, Великобритания, Австралия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Грузия и Украйна.

Самият списък беше анонсиран, след като президентът Владимир Путин издаде указ за прилагане на мерки за противодействие при недружелюбни действия на чужди държави. Така този списък съдържа онези страни, които Кремъл възприема като неприятелски настроени към Русия.

Всичко това идва на фона на все по-влошаващите се отношения между Русия и Запада, като голяма причина за това играят и множеството шпионски скандали с руско участие в Европа, както и отношението на Кремъл към опозиционера Алексей Навални.

Миналата седмица чешките власти изнесоха информация за участие на агенти на руското разузнаване (ГРУ) в екплозия на склад за оръжия. Тази седмица пък прокуратурата огласи свое разследване, според което се подозира руска намеса 4 случая на взирвове в цехове и складове с боеприпаси и оръжия на наша територия.

Така България изгони още един руски дипломат, след като преди месец други двама бяха обявени за персонан нон грата на фона на скандала с изтичане на секретни данни от България към руското посолство.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук