Начало Новини.бг Нова система за третиране на строителните отпадъци във великотърновкото село Леденик

Нова система за третиране на строителните отпадъци във великотърновкото село Леденик

258
0

С нова система за третиране на строителните отпадъци Община Велико Търново планира решаването на 50-годишния проблем с депото в село Леденик. 

Според МОСВ капацитетът на депото за строителни отпадъци в село Леденик е изчерпан. При нерегламентираното разширение е унищожена земеделска земя. Направени са предписания от РИОСВ и Басейнова дирекция, които не са изпълнени години наред, а местните хора готвят протести. 

За новата система за строителни отпадъци Община Велико Търново не е изготвила оценка на риска, а на проведеното обществено обсъждане хората от Леденик не дадоха съгласието си, посочи общинският съветник от “Демократична България“ Елена Чамуркова.

Великотърновският общински съвет взе решение за частично изменение на Общия устройствен план на селото като начална процедура за изграждане на новата система за третиране на строителните отпадъци.

Площадката ще се намира на километри от първите къщи в село Леденик, а третирането на строителните отпадъци включва разпределянето им в контейнери за разделно събиране и последващо транспортиране към специализирани заводи, като сегашното депо ще бъде рекултивирано, поясни екологът на общината Зорница Кънчева.

Здравка Маслянкова – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук