Начало Новини.бг Световен ден на свободата на печата

Световен ден на свободата на печата

10
0

Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъдат насърчавани и защитавани навсякъде.

„76 журналисти са убити миналата година, много са арестувани, преследвани и заплашвани“ – това се казва в изявление на Съвет на ЕС по повод днешния световен ден на печата.

„Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им“ , се подчертава в документа.

В него се изразява особена загриженост от насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки.

От „Репортери без граници“ посочват, че журналистиката, която те назовават основна ваксина срещу дезинформацията, е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията, като България е свалена с едно място по-надолу – от 111-то на 112-то. 

„Както в Източна, така и в Западна Европа, новото законодателство, ограничаващо правата на информираност заради пандемията от КОВИД 19, улесни арестите и задържането на журналисти“, се казва в позиция на „Репортери без граници“.

Ангелина Пискова – кор.на БНР в Брюксел; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук