Начало Светът Опасност! Огромна отломка от китайска ракета лети към Земята

Опасност! Огромна отломка от китайска ракета лети към Земята

326
0

Огромна отломка от китайската космическа ракета „Лонг марч 5б“ обикаля неконтролируемо в орбитата на Земята с 27 600 км в час и се очаква да падне обратно на планетата през следващите няколко дни, пише вестник „Гардиън“, съобщи btv.

На 29 април Китай изстреля ракетата с първия модул на новата си космическа станция в процес на изграждане „Тианхе“. След доставянето на товара, обаче, ядрото на „Лонг марч 5б“, което тежи около 21 тона, започна неконтролируемо да навлиза в земна орбита и се насочва към нашата планета.

Възможно е ядрото да изгори в атмосфера, но големи количества отломки могат да преминат и да достигнат до земната повърхност. Експерти се опасяват, че има заплаха те да паднат в населени райони.

„Последният път, когато изстреляха ракета „Лонг марч 5б“, всичко завърши с падане на метални отломки, които повредиха няколко сгради в Бряг на слоновата кост. По-голямата част от нея изгоря, но метални части паднаха по земята и е голям късмет, че нямаш ранени“, казва астрофизикът Джонатан Макдауъл от Харвард.

Миналият вторник ядрото е било на повече от 300 км от Земята, а през уикенда е паднала на разстоянието от 80 км и вече може да бъде видяна от астрономи любители без професионална техника, съобщава „СпейсНюз“. Американските военни също следят пътят на отломката, която нарекоха 2021-035B.  

Малката височина и скоростта от 27 600 км в час правят невъзможно да се прогнозира къде ще се приземи ядрото, когато земната атмосфера започне да го дърпа надолу. Голяма е вероятността да падне в океана, но Макдауъл  отбелязва, че някои парчета от ракетата ще оцелеят повторното навлизане в атмосферата и техния сблъсък със земната повърхност е „равносилно на авиокатастрофа с малък самолет“.

„Лошото е, че това е изключително безотговорно и небрежно от китайска страна. Обекти над 10 тона не трябва да бъдат оставяни да навлизат неконтролирано в небето ни“, отбелязва Макдауъл.

Анализ, базиран на сегашната траектория на отломката, я отвежда „малко по-на север от Ню Йорк, Мадрид и Пекин и чак на юг до Южно Чили и Уелингтън, Нова Зеландия“, но предвид скоростта, с която се движи, съвсем малко отклонение може да промени драстично мястото на падане.

Очаква се ядрото на ракетата да се върне на Земята на 10 май „плюс минус два дни“.

Изстрелването на „Лонг марч 5б“ е част от 11 планирани мисии за изграждането на китайската космическа станция, която се очаква да бъде завършена в края на 2022 г. Т-образната база ще тежи 60 тона и значително по-малка от МКС, чийто строеж започна през 1998 г. и тежи 408 тона.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук