Начало Култура.бг Традиции.бг Община Момчилград призова на извора Дамбалъ да идват само крайно нуждаещи се

Община Момчилград призова на извора Дамбалъ да идват само крайно нуждаещи се

291
0

Общинският кризисен щаб в Момчилград забрани достъпа на автомобили тази вечер до лечебен извор в местността Дамбалъ. Всяка година на 5 срещу 6 май там се събират стотици хора, защото се вярва, че водата от него придобива в полунощ лечебна сила. Целта на забраната е да се избегне струпване на голям брой посетители. 

Община Момчилград призовава тази вечер на Дамбалъ да идват само крайно нуждаещи се. За да се избегне голямо струпване, органите на реда ще организират пропускателен пункт край село Летовник.

Махмед Мехмед, началник отдел „Канцелария и протокол“ в община Момчилград каза за Радио Кърджали:

„Миналата година наши служители от община Момчилград раздаваха бутилки с вода, напълнени от извора. Тази година ще направим същото. Край село Летовник, на пътя за Дамбалъ, ще има пропусквателен пункт, където съвместно с органите на реда, ще улесним достъпа на идващите.“

Планинското възвишение, известно сред местното население като “Дамбалъ” се намира на около 8 км североизточно от гр. Момчилград. Сред широколистна гора по висок скален венец се стича вода. Съществува поверие, че в полунощ на 5 срещу 6 май водата придобива чудодейна сила и лекува различни болести. От полунощ до изгрева на слънцето чудодейната вода на Дамбалъ е последна надежда и очаквано чудо за хиляди хора, дошли от различни части на страната и съседни държави За улеснение на вярващите тази година ще бъдат раздавани бутилки с вода във временен пункт в подножието на върха. Заради противоепидемичните мерки, тази година са отменени редица прояви за утрешния 6 май.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук