Начало Светът Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон

Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон

187
0

Франция днес отбелязва 200-годишнината от смъртта на Наполеон Бонапарт. Президентът Еманюел Макрон участва в събитието на фона на споровете дали годишнината трябва да се чества. 

„Отбелязване“ а не „честване“ – така Елисейският дворец оправдава президентското участие в събитията по случай 2 века от смъртта на Наполеон Бонапарт. 

Макрон е избрал да почете личността му със слово пред академичната общност във Френския институт, преди да поднесе венец на гроба на императора в Дома на Инвалидите. Полемиката около тази годишнина се вихри както сред политическата класа, така и в социалните мрежи. 

Политици и правозащитници напомнят, че Наполеон е възстановил робството, отменено няколко години след Френската революция, той е бил и „женомразец“ според министъра на паритета Елизабет Морено. 

Председателят на Националното събрание Ришар Феран обаче напомня, че французите дължат на Наполеон Гражданския кодекс, Префектурата, Сметната палата, Почетния легион, Френската банка, лицеите и матурата и основите на днешната администрация, 

„Събитията са уравновесени“, уверява френското Президентство, докато историци напомнят, че личността не трябва да бъде разглеждана извън  контекста на времето. 

Юлия Талева – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук