Начало География.бг В Странджа извира жива вода, дала името на света обител

В Странджа извира жива вода, дала името на света обител

326
0

В седмицата след Великден, на Светли петък, единственият действащ манастир в Странджа – „Св. Животоприемний източник“ край Голямо Буково, отбелязва своя храмов празник

На 34 км югозападно от Средец и на 55 км от Бургас, край село Голямо Буково, се намира единственият действащ манастир в Странджа планина „Св. Животоприемний източник”. Манастирската обител е скътана във високите части на северните склонове на планината, сред гъста дъбова гора.

Легендата разказва, че през третата четвърт на XIX в. на Коста Янов – един от жителите на село Коджа Бук, днешното Голямо Буково, в сън му се явила Света Богородица. Тя му заръчала да отиде на Осман баир и да потърси стария манастир, който бил разрушен от турците. Бай Коста не изпълнил заръката на Божията майка.

“След време мъжът започва да се разболява. Забелязва, че по ръцете и по краката му се появяват струпеи. Обездвижва се. Отново сънува Богородица. Тя му казва, ще излекуваш раните си, отиди там, където е бил стария манастир“, разказва Красимира Костова, директор НАР „Деултум – Дебелт“.

Тогава мъжът тръгнал да търси лечебния извор. Открил го и започнал да мие раните си с водата му. Не след дълго чудото станало и човекът оздравял. По-късно аязмото било вградено в олтара на църквата, построена и открита през 1873 г. Към нея някога е имало и метох.

Историята му е интересна, но малко хора я знаят.

“Първоначално той се създава като мъжки манастир, след което става женски, после пак мъжки. Но само като се види каменната сграда колко е малка, видно е, че не е имало много монаси в този манастир. Между каменната сграда и църквата се намирало и гробището. Там са погребани монасите. И сега могат да се видят някои плочи. В един период е имало болни момичета, които се замонашват в манастира. Техните семейства правят тези плочи, които ги виждаме върху църквичката“, продължава разказа си Краси Костова.

По този начин, пак с труда на благодарни семейства, се изгражда и чешмата пред църквата. Лековитата вода, за която се вярва, че лекува рани, безплодие, стомашно чревни заболявания и проблеми с очите, е изведена навън от сградата, за да не влизат миряните в олтарната част, което по църковен канон е недопустимо.

Темата за живата вода не е единствена на това място.

„Всъщност най-ранният манастир „Свети Животоприемний източник“ се намира в квартал „Балъклия“ в Константинопол. Вярвало се е, че след като Борогодица е минала оттам, е видяла лечебните свойства на водата.
Има една легенда, свързана и с император Лъв I. Като юноша имал проблеми с очите. Веднъж му се присънила Богородица, която му посочила място с лечебва вода. След няколко обливания на очите с водата, той прогледнал.
Вече станал по-голям, на това място той изгражда манастир, който е функционирал до XV век, след което, през 1812 г. се изгражда съвременният манастир, който се казва „Св. Жимотоприемний източник и света Богородица“. Защото е свързан с тези лечебни свойства, които Богородица дава на водата, която извира от недрата на земята. Същата легенда е пренесена и в иторията на нашия голямобуковски манастир“
, казва Краси Костова и допълва:

„Каменната сграда с метоха край Голямо Буково се появява през 1903 г. Там монах по това време е една изключителна личност като поп Рафаил. Един будител на Странджа. Изключително интересен човек и невероятен стопанин на манастира. Той е от Малко Търново, възпитаник е на католическото училище в Одрин.
След което се връща в Малко Търново, участва в Илинденско-Преображенските въстания през 1903 г. След като приключват, той отива в Голямо Буково и се заема с тази задача да изгради манастира.
Вкарва цялото си сърце и до 1962 г. обучава децата, помага на семействата в Голямо Буково, Варовник, Кирово, Тракийци, по време на Балканските войни помага и на бежанците да се заселят.
Хората му отвръщат с много любов. Събират средства, с които той постоянно купува земи, затова и манастирът се радва на едни добри имоти. Той превръща манастирът в самостоятелно стопанство. Дядо Рафаил умира в село Варовник през 62 г., там са го погребали.“

След смъртта на отец Рафаил манастирът е изоставен и има тъжна съдба до 80-те години на миналия век, когато започва неговият втори живот. Възвръща се и вярата в живата вода.

Всяка година на Светлия петък (първия петък след Великден) миряните идват отблизо и далеч да почетат храмовия празник на манастира, да се черкуват и с вяра да отпият от лековитата вода. Подготовката за празника обаче започва от по-рано, още от седмицата преди Великден – Цветница. Местните жители предпочитат да наричат този ден Връбница.

„Връбница е малко по-голям празник, защото всичко тогава започва да разцъфтява. На Великден пък по-младите са ходили оттук, облечени в празнични носии, с кошнички с боядисани яйца – носили ги на манастира. Там са се правили много курбани – от Факия, от Кирово, от Буково, от Граничар, се събирали родове. Които са били скарани, са си взимали прошка, децата са целували ръка на възрастните хора и после заедно са сядали на трапезата“, разказва Елена Мечева от Голямо Буково.

Елена е снаха в странджанското село, но е родом от Бургас. Мести се да живее в планината преди близо 25 години, когато се разболява от хроничен бронхит. Лекари и казват, че чистият въздух там ще я излекува. И точно така става. В момента тя е председател на пенсионерския клуб в селото и заедно с местната певческа група възпроизвеждат старите странджански ритуали и обичаи.

Малката църквичка „Успение Богородично“ в село Голямо Буково се руши. Сградата стои заключена от години, от съображения за сигурност. Затова единственото място, където миряните могат да запалят свеш на християнските празници, е църквата в двора на Голямобуковския манастир. А един от най-светлите празници, почитани в селото, е Светли петък.

Духовността в тази част на Странджа е запазена и до днес. Манастирът обаче има нужда от подпомагане, дори от чисто физическа човешка помощ, за да се облагороди самата среда около него.

Севдалина Пенева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук