Начало Култура.бг Концерт и заря за празника

Концерт и заря за празника

173
0

Празникът на Шумен – 11 май, ще започне в 8.30 ч. с „Час по родолюбие“ и издигане на знамето на града във всички училища и детски градини. В него децата и учениците ще се запознаят с историята на датата 11 май и защо денят е избран за празник на Шумен.

През целия ден на 11 май къщата-музей „Добри Войников“ обявява вход свободен за шуменци и гостите на града.

В 9.00 ч. с тържествен ритуал пред Община Шумен ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. След това, от 9.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време в 11.00 ч. в Регионалния исторически музей проф. дин Вера Бонева, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии ще изнесе открита лекция на тема „Град Шумен като национално, образователно и културно средище на българите през епохата на Възраждането“.

По-късно през деня, от 17.30 ч. в Градската градина стартират и организираните забавления за децата на Шумен с участието на анимационните герои Спайдърмен, Супермен, Батман, Мини и Мики Маус. Подготвени са и подаръци за малки и големи. При лошо време шоуто за децата ще се проведе в концертната зала на Младежкия дом. Пак от 17.30 часа, но пред ДКТ „Васил Друмев“ започва спектакълът „Задявки надигравки“ на режисьора Съби Събев. От 18.30 часа пред сградата на театъра е официалното откриване на театралния фестивал „Нова българска драма“.

От 18.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои симфоничен концерт под диригентската палка на Славил Димитров. В програмата са включени „Рапсодия Вардар“ и „Песен от българска сюита“ от Панчо Владигеров и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

От 19.00 часа в салона на театъра ще се играе представлението „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов.

В 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт за Деня на Шумен със специалното участие на популярния български поп изпълнител Миро. В него ще се включат и мажоретките от спортния клуб „Ритмик“, Freerun отбор „Layout“, формация „Танцувалня“ и младата певица Симона Стефанова от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Празничната вечер ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 21.30 часа.

Радио Шумен;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук