Начало История.бг Показват в Русе подноса на княз Александър Батенберг

Показват в Русе подноса на княз Александър Батенберг

215
0

Подносът на княз Александър Батенберг е изложен в Историческия музей в Русе по повод Гергьовден, празник на града. Той е подарен на височайщия гост при влизането му в дунавския град през юни 1879 г.

В средата на изящната посуда има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Руссе“. 

Подносът, изработен от местни майстори, има филигранна украса в стила на балканските традиционни златарски школи, но по същество е нов тип изделие, свързано с времето на Модерността.

Текстът – посвещение от русенските граждани, изобразеният коронован лъв върху златна плочка, прави от подноса реален артефакт – свидетелство на важен исторически момент от живота на общността. Това е първият дар от българските граждани на бъдещия им владетел.

На 24 юни (6 юли) княз Александър I пристига във Варна, където е посрещнат тържествено с парад, музика и салюти.

На 25 юни (7 юли) с железницата той пристига в Русе. Делегация, начело с полковник Кострафору, го поздравява от името на румънския двор. Русенските граждани го даряват с поднос за спомен от пристигането на българския княз в свободна България.

После през Бяла на 26 юни (8 юли) князът отива в Търново и полага клетва за вярност в Конституцията.

Подносът от Русе, заедно с другите два от Ловеч и Берковица, са откупени през 2019 г. на търг в аукционната къща „Доротеум“ във Виена от министъра на културата. Сега те са част от фондовете на Националния исторически музей.

Подносът на княза ще остане в Русе до средата на юли.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук