Начало Новини.бг По предложение на ИТН Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

По предложение на ИТН Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

151
0

Партиите бяха на консултации при президента, за да предложат председател на ЦИК

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии, за да бъде предложена кандидатура за председател на Централната избирателна комисия.

До консултациите се стигна, след като единствената кандидатура за председател на комисията, тази на юриста Красимир Ципов, беше оттеглена от предложилата я партия ГЕРБ. По-късно през деня предложените членове на комисията трябва да бъдат публично изслушани отново на „Дондуков“ 2.

Партия „Има такъв народ“ предложи Камелия Нейкова да оглави комисията. Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия, обяви президентът Румен Радев

Председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК.

По-малко от 48 часа след първите консултации при президента по процедурата за назначаване на нов състав на ЦИК, която ще трябва да организира предсрочни избори, представителите на парламентарните партии дойдоха отново на „Дондуков“ 2, след като държавният глава насрочи допълнителна среща заради липсата на яснота кой ще оглави ЦИК.

На консултациите в сряда номинация за поста направи председателят на най-голямата парламентарна група ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова:

„Нашето предложение за председател е г-н Красимир Георгиев Ципов.“

Той остана и единственият кандидат, след като останалите 5 формации не направиха свои номинации за поста.

В това от ГЕРБ видяха капан и вчера сутринта обявиха, че ще оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов. Лидерът на партията Бойко Борисов обясни:

„Това е един абсолютен капан. С мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват, да отиват в президенството без председател?“

Преди днешната среща държавният глава заяви:

„Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне състава и ръководството на ЦИК. Изисква се диалог, изисква се конструктивност. Очаквам вие да я проявите“.

След консултациите с партиите в президенството започват изслушванията на кандидатите за членове и ръководство на ЦИК.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук