Начало Култура.бг Продължават инициативите за показване на пейки – букви от кирилицата

Продължават инициативите за показване на пейки – букви от кирилицата

206
0

Продължават инициативите за популяризиране на кирилицата чрез пейки под формата на букви в различни обществени пространства. Фондация „Прочети София“ изпълнява проекта „Скритите букви“ от 2018 година. Проектът е създаден по идея на художника Кирил Златков.

„Идеята беше да пръснем букви в града, които хората да откриват по интересен начин като игра. В хода се трансформира проектът и решихме да направим буквите не от цялата азбука, а само уникалните букви, които са за кирилицата, които нямат графичен аналог нито в латиницата, нито в гръцката азбука. Освен това решихме тези букви да бъдат под формата на пейки и да ги сложим в малко по-скрити, тайни, приглушени места, за да обособим кътчета за срещи, за четене. Всяка една от пейките е свързана и с поезия на български съвременен автор“, каза в интервю за БНР Тодора Радева, създател на Фондация „Прочети София“.

Проектът се популяризира и в чужбина под името „Българските букви“. В Париж, на брега на Сена, са разположени пейки със стихотворения на български автори в превод на френски.

„След това получихме покана от Берлин. Миналата година цяло лято беше на много централно място – точно до катедралата, близо до музеите в Берлин – по покана на Българския културен институт там с участието на българското посолство“, допълни тя в предаването „Нощен хоризонт“.

Пейките с формата на букви от кирилицата са показани още в Будапеща и в Пловдив. Три от пейките са подарени на Къщата за литература и превод в София, подчерта Радева:

„Другите букви са прибрани в склад. Имаме запитване от различни културни институти и от посолства в България. В Рабат, Мароко още през 2019 г. по нашите скици се изработиха пейки на място и се поставиха там също буквите от проекта“. 

На 11 май от 20 часа пред Националната библиотека ще бъдат показани пейки от новия комплект:

„Скиците са същите. В основата на пейките стои шрифтът „комета“ на Кирил Златков. Формата е ясна, тя се задава от формата на самата буква. Но този път ние решихме да направим пейките от различен материал. Заради големия интерес ми се искаше те да бъдат още по-трайни и с по-дълъг живот. Затова в момента от неръждаема стомана се прави основата, много прецизно по нея се огъва ламарина. Всичко това се носи за прахово боядисване…“. 

Графичният дизайнер Костадин Кокаланов е автор на графичния стил на пейките. Той коментира, че се е опитал да направи личен прочит на идеята на проекта за пейки с формата на букви от кирилицата:

„Това е визуална интерпретация на концепцията на самия проект“.

По думите му трите смислови посоки на проекта са – градска среда, типография и поезия

Инициативите на Фондация „Прочети София“ продължават с издаването на антология „Скритите букви“. Антологията ще бъде издадена и на немски език. Пейките с формата на букви ще бъдат показани през септември в Мюнстер, Германия.
Снимки: Български културен институт – Берлин

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук