Начало Култура.бг Фолклор.бг Над 40 гайдари участваха в празник на гайдата в Златоград

Над 40 гайдари участваха в празник на гайдата в Златоград

328
0

Шумен и весел празник на гайдата се проведе днес в Златоград. Гайдарската фиеста, в която участваха над 40 малки и големи гайдари, започна преди обяд на мегдана в Етнографския ареален комплекс. По калдъръмите на Стария град звучаха сюитите на Гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, в който е и кмета на Златоград Мирослав Янчев. Градоначалникът заедно с гайдарят на Валя Балканска Петър Янев поведоха гайдарската армия по сокаците, а туристите се наслаждаваха на изпълненията. Сред гайдарите бе и доайена Костадин Илчев, който събра преди няколко години 333 гайди за рекорд на Гинес. 


Петър Янев, Рофинка.

В концерта участваха и техни приятели.

Празникът премина под мотото „Гайдата – от траките до днес“. Освен гайдарски състав „Дельо хайдутин“ се изявиха танцов състав „Опа-Иха“ от Рудозем с художествен ръководител Екатерина Лазарова, индивидуални изпълнители от НЧ „Христо Ботев – 2000“ – Рудозем с художествен ръководител Соня Борисова, танцов състав „Акрани“ при ОНЧ ”Просвета-1908” от Златоград с художествен ръководител Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908”- Златоград с художествен ръководител Нели Шъкова.

В двора на Взаимното училище в Златоград се проведе беседа за историята на гайдата от траките до днешно време, както и демонстрация на изработка на родопска каба гайда.

Празникът се финансира по проект от Програма за развитие на селските райони по линия на МИГ Кирково-Златоград.

Със средствата от проекта ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към сдружение „Дельо Хайдутин“, гр. Златоград, съобщи Тодор Кайков, ръководител на състава и председател на управителния съвет.

Над 40 гайдари участваха в празник на гайдата в ЗлатоградНовиниИнформация

Петя Гайдарова – marica.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук