Начало Култура.бг Художник-галерист подреди 118 платна в опера

Художник-галерист подреди 118 платна в опера

188
0

118 живописни платна, рисувани по време на пандемията подреди за 60-та си годишнина във фоайетата на старозагорската държавна опера художникът-галерист Светлозар Недев.

Зад гърба си стартиралият като фотограф и репортер автор има над 30 самостоятелни изложби у нас и чужбина, част от творбите му са притежание на колекционери от

България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария, Хърватска, Румъния и Дания.

Христо Христов

Роденият в Града на липите автор е възпитаник   на националната гимназия по фотография и полиграфия Завършил е варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, където е защитил магистърска степен по  културология със специализация „Мениджмънт в художествената култура“. Дипломиран магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия при доц. Кирил Божков, който го поздрави задочно за юбилея.

Христо Христов

Недев е куратор на художествения пленер в Мъглиж и международния уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“,  както и на  международния арт пленер „Безгранично изкуство”. В своята „Nedev” Art Gallery за последните пет години е представил  65  индивидуални и общи изложби на български и чужди автори.

Христо Христов

Сред дошлите да поздравят юбиляра, а и да си закупят нова картина от юбилейната експозиция бяха оперни певци, писатели,юристи, общественици , колеги-художници и фотографи , балерини от звездната  трупа при операта. Едно от „пандемичните“ платна отиде като подарък за домакините, а други две станаха притежания на културоведа и директор на Дом Литературна Стара Загора Иван Матев и писателя Калин Терзийски, който получи специална покана да представи своя изложба в галерията на юбиляра.

Христо ХРИСТОВ – monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук