Начало Новини.бг 9 май – от Деня на победата до Деня на Европа

9 май – от Деня на победата до Деня на Европа

178
0

На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. През 2008 година 9 май става и Ден на Европа, но историята не забравя връзката помежду им. Тя е жива в хронологията на събитията от края на войната до създаването на Обединена Европа.

9 май е официален празник в Русия и в бившите съветски републики. Всяка година на този ден гражданите им почитат паметта на загиналите и подвига на ветераните във Великата отечествена, а военен парад приковава вниманието на света към Москва. Израел също празнува този ден. В Европейския съюз и САЩ Денят на победата е 8 май.

Разликата в датите на празника се дължи на разликата в часовото време между Москва и Берлин, регистрирало онзи съдбовен момент преди 72 години.

На 8 май 1945 в 22.43 часа /централноевропейско време/ в берлинското предградие Карлсхорст представители на германското главно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция. Присъстват представители на съюзническите командвания. Така завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на близо 61 милиона души по света.

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Четири континента и три океана са арена на бойни действия.

България е въвлечена във войната на страната на Германия. След обрата във военните действия и в политическата обстановка страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния етап на войната. Нашата армия допринася за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви.

9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. Милиони хора ще се опитат да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят.

Първият ден на мира добива допълнителен исторически заряд с идеята за обединена Европа. Нейн автор е Робер Шуман.

В реч по случай 5-та годишнина от победата във Втората световна война, на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски министър на външните работи предлага нова форма за политическо сътрудничество чрез икономическа стабилност, създадена от обединяването на френското и германското производство на въглища и на стомана. Не след дълго се ражда Европейската общност за въглища и стомана – институция, която обещава да бъде гарант за сигурността на континента. През март 1957 година в италианската столица са подписани Римските договори, върху които се изгражда Европейската икономическа общност. В годините тя се развива, за да прерасне в Европейски съюз.

Френският дипломат Робер Шуман е смятан за идейния баща на Европейския съюз. В памет на неговата Декларация от 9 май 1950 г. денят е определен за Ден на Европа. Чества се от 2009 година.

Мария Христова – velikotarnovo.utre.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук