Начало Uncategorized Аnimoto или идва ли времето на короботите

Аnimoto или идва ли времето на короботите

30
0

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот – Аnimoto.

Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот – роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот, защото може да работи заедно с хора, обяснява един от неговите създатели – Георги Арабаджиев.

Неговата компания е и една от онези общо 52 български иновативни фирми, които участват в инициативата Иновациите среща училището и с която се запознаха и част от варненските ученици в Първа Езикова гимназия.

Приложението на коробота е предимно индустриално, но имаме запитвания вкл. и от стоматолози, казва още Арабаджиев, който заедно със съдружника си Георги Георгиев стои зад компанията, която ги произвежда – „Гига Аутомата“.

По думите му, основното предимство на Анимото е цената му, която е най-ниската в Европа. Освен това цялата електроника за него се произвежда в България. Запитвания вече не липсват, предимно от български фирми, но очакванията са интересът към колаборативните роботи да нарасне драстично в следващите месеци и години. Прогнози на анализатори сочат, че пазарът на роботизираните ръце ще достигне 11 млрд. долара до 2030 г.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук