Начало Култура.бг Традиции.бг Тържества за Кирил и Методий на 11 май, но без манифестация на...

Тържества за Кирил и Методий на 11 май, но без манифестация на 24-ти

353
0

Тази година Пловдив няма да се откаже от честванията на светите братя Кирил и Методий, но ще ги проведе в нов формат. Миналата година заради ограничителните мерки в условията на пандемия те бяха отменени и се случиха само онлайн. 

Сега ще има присъствени тържества по повод 11 май, но няма да се провежда манифестация на всички училища на 24 май.

Стартът е още в понеделник  – на 10 май, с тържество пред Хуманитарната гимназия „Св. св. „Кирил и Методий“. В него ще участват всички учители, но само две паралелки деветокласници. Така учебното заведение ще спази традицията си да дава старт на честванията под тепетата още в навечерието  на 11 май – датата, на която през 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира за първи път празник на Кирил и Методий. Тогава 11 май е избран, защото на него църквата почита  двамата светии равноапостоли. 

Тази година Хуманитарната гимназия ще го стори с кратка програма, която ще започне в 10.30 часа пред училището. Освен педагозите, ще присъства само представителен блок от между 40 и 50 деца, каза директорът Емил Начев. За да няма смесване на ученици от различни възрасти и паралелки, изборът паднал на два девети класа. След рецитала те ще отнесат гирлянд пред барелефа на Кирил и Методий в Стария град.

Програмата на следващия ден е за отбелязване на 170 г. от първото честване и обединява усилията на ОИ „Старинен Пловдив“ и таланта на учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.  В хода на подготовката се обмислял и вариант за общи инициативи на двете учебни заведения с това име, но той отпаднал, за да не сливат потоците в условия на пандемия.

Така на 11 май тържествата ще започнат в 10 ч.  с нова сила – с кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред общината. Оттам в 10.30 ч ще тръгне традиционното шествие на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по Главната улица, водено от мажоретния състав на учебното заведение. След полагането на венци и цветя на паметната плоча на светите братя на ул. „Съборна“, в 11,30 ч. ще започне празничен концерт-спектакъл на Римския стадион. В него ще се изявят ученици от паралелките по хореография в учебното заведение.

За да се спазят противоепидемичните мерки, капацитетът на Римския стадион ще се ползва наполовина, обясни Донка Налбантова от ОИ „Старинен Пловдив“.

След концерта учениците ще имат възможност да отидат до Балабановата къща, за да видят изложбата от националния проект „Аз съм българка“. Премиерата на третото му издание ще е именно в Пловдив. В него Радослав Първанов заснема успели и красиви българки с интересни биографии на фона на наши културни забележителности, като по този начин отправя послание за съхраняване на духа и традицията, като едновременно популяризира културните и историческите ни ценности.

За да се избегне стълпотворение от ученици и граждани, официалното представяне на проекта ще е вечерта с празничен концерт от 18 ч. в двора на Балабановата къща – с изпълнения на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ЦПЛР ОДК – Пловдив. Отново заради противоепидемичните мерки няма да присъства цялата формация, а около 20 от младите изпълнители. На място обаче ще дойдат всички красавици от фотосите на Радослав Първанов.

Част от честванията на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ става и 20. издание на международния пленер  в Стария град „Традиция, екология, творчество“, който училището организира отново заедно с ОИ „Старинен Пловдив“. Началото е в 14,30 ч. в неделя в Балабановата къща, където ще бъде открита изложба на ученици от най-малката възрастова група – до 7. клас. Те няма да пристигнат на място, но са пратили творбите си, които вече са журирани и победителите са определени. След като са готови рисунките на участниците, които ще творят на място, експозицията ще бъде подменена и ще остане до 2 юни, обясни директорката Таня Николова.

Най-вероятно тази година заради пандемията отново няма да има манифестация на 24 май. Миналата пролет СУ „Христо Г. Данов“ организира вместо нея онлайн празненство, за което видеа пратиха всички училища в областта. Сега обаче надделява усещането за умора от онлайн форматите след дългите месеци на обучение от разстояние в електронна среда. Няма категорично решение дали да се проведе само церемонията за връчване на почетните значки на изявени педагози. Най-вероятно ще бъде отложена за наесен, в навечерието на Деня на народните будители.

Елица Кандева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук