Начало Емигранти.бг Българка от Яфо: Евреи и араби заедно се крием от ракетите

Българка от Яфо: Евреи и араби заедно се крием от ракетите

214
0

Страхът и болката са еднакви за всички, а кръвта ни има еднакъв цвят. Това казва родената в България Хели Мандил, която от години живее в квартала Яфо на Тел Авив. За „Марица” тя разказа как евреи и араби, живеещи в един и същи блок при воя на сирените се крият заедно по стълбищата и се молят заедно, за да ги подминат ракетите. 

„Аз живея в Яфо, който е съществувал още преди Тел Авив, а днес е негов квартал. Тук през 50-те, 60-те години са живели и много от българските преселници. Доскоро имаше магазин, който се казваше „Чупи-купи“. За съжаление, днес не е много спокойно при нас. Вият сирени, стените се тресат и прозорците звънтят от взривовете на ракетите”, разказва Хели.

Българката от Яфо: Евреи и араби заедно се крием от ракетитеНовиниИнформация

По-голяма част от ракетите се прихващат от т.нар. „Железен купол“ – на иврит се казва „кипат барзел“. 

„От Газа изстрелват масирани атаки от 80 – 100 ракети наведнъж, така че не всички успяват да бъдат прихванати. Но дори и без попаденията на ракетите, да се събудиш в 3 часа през нощта от воя на сирените, да грабнеш спящото си дете или деца и да хукнете към бомбоубежището, а ако няма такова – да седнете на стълбите на междинен етаж в сградата, в която живеете, си е достатъчно стресиращо. Хората се притесняват да влязат в банята или в тоалетната, за да не ги хване там тревогата”, обяснява Хели Мандил.

Българката от Яфо: Евреи и араби заедно се крием от ракетитеНовиниИнформация

Тя живее в сграда, където са заедно евреи и араби. Заедно стоят и на стълбите когато има тревога. 

„Всички еднакво се страхуваме. В такива моменти точно се показва човещината на хората. Имаме в сградата няколко много възрастни жени, младежи от другите квартири им изнесоха столове. Всичко това е на микрониво. Иначе напрежението расте – фанатици от двата народа палят коли, чупят витрини на магазини, линчуват случайни граждани, само защото не са от „правилната“ народност. Моята теория на лаик е, че политиците от двете страни имат интерес от това напрежение”, казва Хели.

Тя припомня, че Бенямин Нетаняху е следствен, затова той се е вкопчил във властта „като питбул”. Вече за четвърти път в рамките на две години тук има избори и той не успява да състави правителство.

„До дни противниците му трябваше да обявят новия кабинет, така че тази война за него е добре дошла. Докато сме в извънредно положение, той изпълнява длъжността министър-председател. За пръв път в историята на Израел, поне доколкото знам, има покана към арабските партии да се включат в правителството, което не се харесва на Хамас. Освен това в Палестина също предстоят избори, така че Хамас също имат полза от нажежаване на обстановката”, разказва Хели от Яфо.

Според нея така Хамас показват на своя народ, че имат желанието и възможността да се противопоставят на Израел и след като еврейската държава прати войски и загинат хора и от двете страни, ще бъде сключено временно примирие. 

Българката от Яфо: Евреи и араби заедно се крием от ракетитеНовиниИнформация

Снимка: politico.com

„И Нетаняху ще излезе герой, както е ставало досега, всеки път, когато столът му започне да гори. Хубаво е да не забравяме, че страхът е еднакъв за всички и болката е еднаква за всички, и кръвта ни има еднакъв цвят. И, докато политиците си играят техните игри, обикновените хора плащат цената”, добавя българката в Израел. 

Тя припомня, че е краен пацифист и вероятно мнението й е силно субективно.

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук