Начало Новини.бг Финансов експерт: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна

Финансов експерт: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна

160
0

„Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, коментира в ефира на БНР бившият финансов министър Петър Чобанов.

„Актуализация е необходима, защото в бюджета е записан таван към дълга от 4,5 млрд. лв., а вече говорим за нужди от дълг в размер на над 6,5 млрд. лв., виждаме, че дефицитът е по-висок от този, който първоначално беше записан към доклада по бюджета, така че новият парламент ще трябва да направи актуализация“, посочи пред БНР Чобанов. По думите му дори през юли да не се стигне до сформирането на редовно правителство след предсрочния вот, служебният кабинет има право да внесе в парламента промени в основния финансов закон.

„Като първа стъпка служебното правителство трябва да установи какво е точно състоянието на публичните финанси. Това дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира. Най-важното е с какви точно ресурси разполага правителството и дали има средства, които може да използва, ако това се наложи, било то за продължаване на антикризисните мерки, било то за изплащане на новите избори, за изплащане на машините по старите избори“, коментира още Чобанов.

„Трябва да се установи финансовото състояние на държавата, вижда се има ли резерви, може старото правителство да е било благородно и да е оставило такива. От там нататък пътят е ясен – то е преструктуриране на съществуващите разходи“, заяви още финансистът.

Припомняме, че последното правителство отказа да се съобрази с призивите за актуализация на бюджета преди да сдаде властта.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук