Начало География.бг Ще може да наблюдаваме вечерното небе от Шуменското плато

Ще може да наблюдаваме вечерното небе от Шуменското плато

178
0

Астрономическата обсерватория, която се намира там, ще проведе тази събота Ден на отворените врати под надслов „От атома до космоса“

Ден на отворените врати „От атома до космоса“ ще се проведе пред Астрономическата обсерватория на ПП „Шуменско плато“ на 15 май, събота. Организатор на събитието е Центърът по природни науки към Факултет по природни науки на ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Предвидени са забавни химични експерименти за малки и големи, наблюдение на небесните тела с телескоп и представяне на много любопитни факти от различни сфери на науката.

За всички, които желаят да присъстват, са подготвени и изненади. Заниманията са напълно безплатни.

Началото ще бъде дадено от 19 часа пред Астрономическата обсерватория, а от 21 часа ще започне наблюдението на небесните тела. В този период на месеца Венера, Меркурий и Марс формират втори за годината малък парад.

Организаторите изтъкват, че събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Основите на бъдещата Астрономическа обсерватория в града под Илчов баир са положени през 1999 г., когато Шуменският университет изгражда Астрономически център с учебна обсерватория.

От 2004 г. вузът е единственото висше училище в България, което предлага обучение в специалност Астрономия, бакалавърска степен, а от 2013 г. реализира и обучение в магистърска програма  Астрофизика и докторска програма Астрофизика и звездна астрономия.

Важен аргумент за създаването на астрономическа обсерватория в Шумен е фактът, че през 2004 г. проф. В. Шкодров и доц. В. Иванова наименоваха един от откритите от тях астероиди „Шумен“. Така Шумен се превърна в един от малкото градове в света, чието име носи астрономически обект.

Построяването на сграда за Астрономическата обсерватория става възможно през 2015 г. благодарение на проект на Природен парк „Шуменско плато” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013″. 

От юни 2016 г. обсерваторията има статут на Научноизследователски и образователен комплекс на Шуменския университет.

От началото на 2017 г. тя е отворена за дневен и нощен прием на посетители, което се оказва благопприятно върху интереса към Шумен като туристическа дестинация. Тази дейност се реализира изключително от Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.

На покривната площадка на обсерваторията са монтирани 5,5-м и 3-метров купол, производство на ScopeDome (Полша). На втория етаж са разположени работен кабинет със сървър и зала за семинарни занятия със студенти. На първия етаж има оборудвана конферентна зала с 20 места и голяма изложбена зала, където в бъдеще ще може да се разположи мобилен планетариум.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук