Начало География.бг Фестивалът на зелениката събра приятели на Странджа за 17-ти път

Фестивалът на зелениката събра приятели на Странджа за 17-ти път

357
0

Най-чаканото събитие в Странджа бе открито в недрата на планината, край вековно дърво, което гони близо 1000 години

Фестивалът на зелениката се наложи като любим празник на жителите на общините Малко Търново, Царево и Приморско, чиито територии попадат в българската част на Странджа.

По традиция форумът се провежда всяка година на различно място. Тази година негов домакин бе малкотърновското село Заберново.

Под дебелите сенки на вековния благун в местността „Тулпан“, който навърши 973 години, на 15 май проехтя химнът на Странджа „Ясен месец“.

Фестивалът на зелениката събра приятели на Странджа за 17-ти път„Странджа е най-красивата, най-мистичната, планината с име на жена, сътворена от усмивката на Бога“, каза пред гостите на фестивала кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината от първите проучвания в Странджа планина, обяви директорът на Природен парк „Странджа“ Румяна Цвяткова.

Румяна Цвяткова, директор на ПП „Странджа“

„Първоначално имахме идея да направим нещо като симпозиум, да съберем всички, които са участвали в тези проучвания, да разкажат повече за флората тук, но по обясними причини не успяхме. Затова днешния фестивал го посвещаваме на Борис Стефанов и на Делчо Иванов заради това, че те първи през 1920 – 1921 г. са изследвали Странджа в различни части. Това е ставало с указ на цар Борис III. Което означава, че погавашните управници на България са се интересували от природата на страната ни, за което сме им благодарни и днес. Именно тогава Борис Стефанов е описал зелениката като ендимит, който се среща само на две места в света – в Странджа и в Кавказ“, разказа за Десант Румяна Цвяткова.

Това е 17-тото издание на фестивала, който събира природолюбители от цялата страна. Заради противоепидимичните мерки, организацията тази година бе по-скромна. Наблегнато беше на пешеходните маршрути в тази част на Странджа – по пътя на зелениката, по пътя на хищниците и поклоннически маршрут, който обединява разходка до 4 от параклисите на Заберново и посещение на най-старата действаща църква в тази част на планината – „Свети Лука“.

Георги Бъклев

„Традицията Фестивал на зелениката в Странджа е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат. Тук идват хора от цяла България, запознават се красотите на Странджа и нейните богатства, флора и фауна. Тази традиция трябва да се запази. За съжаление миналата година не успяхме да проведем празника заради пандемията. Тази година виждам, че хората с голям ентусиазъм са дошли. Има хубава програма, ще има и няколко похода по екопътеки. Това е добре, бъдещето на Странджа са туризмът и развлекателните програми, свързани с красотите, миналото и настоящето на Странджа“, каза Георги Бъклев от Малко Търново.

Фестивалът продължава и в неделя. Негови организатори са Природен парк „Странджа“ и община Малко Търново.

Севдалина Пенева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук